3 Illustratiebeeld
BELGA Illustratiebeeld

Exclusief voor abonnees

(Bijna) groen licht voor eerste ethische Belgische bank NewB

Nationale Bank geeft positief advies; Europese Centrale Bank beslist volgende maand

De eerste ethische bank van het land is weldra wellicht een feit. De Nationale Bank van België (NBB) heeft de coöperatie NewB positief geadviseerd bij de Europese Centrale Bank (ECB), dat de banklicenties verleent. Mogelijk is duurzaam en ethisch bankieren deze zomer al mogelijk.

De noodzaak naar een betere wereld financieren, zonder financiering van wapenhandel of de ontginning van fossiele brandstoffen. In die overtuiging ontstond in de nasleep van de bankencrisis het idee voor een nieuwe Belgische, coöperatieve bank. NewB moest bovenal eenvoudiger, ethischer en met investeringen in duurzame, lokale projecten. Met het positief advies van de NBB ziet het er nu, negen jaar later, naar uit dat die eerste ‘eerlijke en transparante’ bank door en voor de burger er ook komt.

Een kapitaalvereiste van 30 miljoen – geld dat de coöperatie dankzij 51.000 coöperanten, waaronder ook de Waalse als Brusselse overheid, in een maand tijd bij elkaar had - was een van de criteria. De uiteindelijk opgehaalde 35 miljoen euro zou een goede overbrugging van de eerste twee à drie jaar veilig moeten stellen. Nagegaan werd onder meer ook of de bestuursorganisatie over de ‘juiste’ mensen beschikt. Lees: competente en ‘propere’ bestuursleden.

3 NewB -CEO Tom Olinger
BELGA_HANDOUT NewB -CEO Tom Olinger

Appetijt in de markt

Het is natuurlijk niet omdat de Nationale Bank het positief evalueerde, dat het initiatief ook klanten zal aantrekken, en het businessmodel ook echt succesvol wordt. Zeker de eerste vier jaar hoeven spaarders niet te rekenen op een rente van meer dan 0,0%. Maar dat de 35 miljoen startkapitaal relatief makkelijk werd verzameld, toont natuurlijk wel een zekere appetijt in de markt.

Volgens Paul D’Hoore heeft zo’n duurzame coöperatieve bank in ons land wel degelijk bestaansrecht. “Het initiatief zal wel kleinschalig starten, en naar ik denk zal het dat wellicht ook blijven”, zegt de financieel journalist. “Wie zijn spaargeld aan zo’n coöperatieve toevertrouwt, doet dat puur uit overtuiging - omdat hij zich daar beter bij voelt. Die klanten gaan niet voor rendement, en zijn ook vandaag niet met beleggen bezig. Zo’n model is maar moeilijk grootschalig te maken.” 

NewB-CEO Tom Olinger zelf wou in deze ‘delicate fase van het licentieproces’ liever nog niet op de positieve evolutie reageren, en wacht de beslissing van het ECB af. Uiterlijk op 14 februari zal ‘Frankfurt’ een oordeel vellen. Dat hanteert trouwens dezelfde criteria als de NBB. Volgt er effectief een vergunning, dan is ethisch bankieren wellicht deze zomer al mogelijk.

3 Illustratiebeeld
BELGA_HANDOUT Illustratiebeeld

Termijnkredieten voor particulieren

In het begin zal de ethische bank alleen termijnkredieten voor particulieren aanbieden: leningen voor de isolatie van woningen, zachte mobiliteit of hernieuwbare energie. Pas later zullen ook producten als woonleningen worden aangeboden. Tegen 2024 mikt NewB op 108.000 zichtrekeningen, en 35.000 spaarrekeningen, zo liet het eerder al weten.

Spaargeld veilig

Wie zijn spaarcenten bij NewB deponeert, doet dat met dezelfde gemoedsrust als een storting bij pakweg KBC of Belfius. “Zoals alle banken binnen Europa valt, eens een banklicentie op zak, ook NewB onder het Garantiefonds”, weet D’Hoore. Iedere klant is daardoor door de overheid beschermd tot een bedrag van 100.000 euro.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • james vroman

    veel succes hopelijk snoepen jullie al de klanten af van de graaibanken .

  • Michel Van der Hoydowch

    In plaats van kritiek te spuien in het niets , wens ik de nieuwe bank veel succes.

Lees meer