3 Illustratie
Photo News Illustratie

Exclusief voor abonnees

Nu de beurzen opnieuw floreren: is investeren in aandelen interessant? Financieel expert Paul D’Hoore geeft advies

Nu de BEL 20 en andere internationale beurzen met hun hoogste peil in pakweg twaalf jaar flirten, lijkt de financiële crisis eindelijk vergeten. Hét moment om je (opnieuw) op de beurs te wagen? Welke aandelen zijn het interessantst? En wat zijn de valkuilen? Financieel expert Paul D’Hoore geeft advies.

Is deze piek hét moment om in te stappen? 

“Woensdag was een dag van optimisme, vandaag is er na nieuwe Chinese coronapaniek één van voorzichtigheid”, weet D’Hoore. “Maar mijn raad is niet anders dan gisteren, of morgen: zolang spaarboekje en staatsobligaties niks opbrengen, is de aandelenbeurs interessant.” Geleidelijk aan investeren en het beschikbare geld over verschillende bedrijven spreiden, blijft altijd de raad. 

Welke aandelen zijn het interessantst? 

D’Hoore houdt vast aan de top 5 uit de Grote Geldbarometer 2020 van VTM Nieuws. In die aandelenkorf: materiaaltechnologiebedrijf Umicore, geneesmiddelenproducent UCB, beeldschermfabrikant Barco, magazijnverhuurder Montea en farmaceutische grondstoffenleverancier Fagron. “Sinds 1 januari ging de beurs met 4 procent omhoog, onze top 5 won tot op vandaag 14,11 procent. Met een verdubbeling heeft vooral Barco het vorig jaar fantastisch gedaan, en het gaat op dat elan door. De Chinese angst voor corona geeft het aandeel, net als Umicore, vandaag een deuk, maar dan nog staat het 5 procent hoger dan op 1 januari.”

3
Photo News

Wat zijn de valkuilen?

“Wie in een positief financieel klimaat instapt, riskeert in een correctie terecht te komen”, weet D’Hoore. “De vraag is wanneer die komt. De vorige pieken van 2000 en 2008 bleken alvast de verkeerde momenten om te investeren. Hét moment om in te stappen, is na een crash - als de beurs 20 of 30 procent is gekelderd. Maar dan durft natuurlijk niemand.”

Ik heb al aandelen. Bijkopen of verkopen?

De huidige beurssituatie is geen reden om plots van gedrag te veranderen, meent D’Hoore. “Bijkopen kan. Een eventuele bijkomende Chinese schrik voor het coronavirus maakt het misschien mogelijk om iets goedkoper bij te kopen. Zo ging het aandeel van Barco, dat deels afhankelijk is van Chinese toeleveranciers, vandaag door de toegenomen angst met 5 procent omlaag.”

3 De Bel 20-koers
RV De Bel 20-koers

De ervaren belegger zal volgens D’Hoore zeker overwegen hoog genoteerde aandelen te verkopen. Maar dat is niet zijn advies. “Door winnaars te verkopen en verliezers te behouden, dreig je een portefeuille van verliezers op te bouwen. Daarom: koester je winnaars en ontdoe je van de ‘lamme knollen’. De meeste bedrijven keren hun aandeelhouders ook een mooi jaarlijks nettodividend uit, van 1 à 2 procent. Barco kondigde vandaag een netto winstdeelname aan van 0,79 procent op de huidige koersprijs van 232 euro. Rendement echter voor wie het aandeel tussen 2011 en 2015 nog aan 50 euro aankocht: 3,71 procent netto. Niets kan momenteel tippen aan een consistente aandelenbelegging op lange termijn.”

Gaat de beurs nog verder stijgen? 

Wie zal het zeggen? Ook D’Hoore heeft geen glazen bol. “Al ben ik er wel van overtuigd dat 2020 een goed beursjaar zal worden, tenzij corona écht uit de hand zou lopen. Als je ziet dat de beurs nu al bijna 11 jaar in stijgende lijn gaat, dan weet je wel dat er vroeg of laat opnieuw een kink in de kabel komt. Corona, maar bijvoorbeeld ook een totaal onverwachte uitslag in de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou de aanleiding kunnen zijn.” Maar eigenlijk is het allemaal niet echt héél relevant, weet D’Hoore. “Investeren in aandelen is sowieso een langetermijngebeuren.”

Bekijk ook: Brusselse beurs sluit op hoogste peil in 12 jaar

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • WOUT VERTRIEST

    Aandelenpakketten van welbepaalde specifieke sectoren kunnen ook interessant zijn en iets minder risicogevoelig. Nieuwe technologie, groene nieuwe industrieen, medisch materiaal verzorgingssector, immobilieen enz. Ik had vorig jaar 15% gemiddeld en “disruptive energy” steeg 58%!

  • Robert De Meulder

    Nu de beurzen weer floreren is het interessant om te beleggen.Moet men daar een echte beursgoeroe voor zijn omdat te snappen.

Lees meer