Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld)
Photo News Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld)

Bedrijven gelinkt aan belastingparadijs worden uitgesloten van coronasteun

Bedrijven die willen gebruikmaken van de coronasteunmaatregel rond de voorafbetaling van de vennootschapsbelastingen, mogen niet gelinkt zijn aan een belastingparadijs. Het wetsontwerp voor de maatregel wordt in die zin aangepast, zo heeft minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) dinsdag aangekondigd.

Om bedrijven te helpen het hoofd boven water te houden in de coronacrisis, laat De Croo de voordelen gekoppeld aan de voorafbetalingen van de vennootschapsbelastingen tijdelijk aanpassen. Bedrijven kunnen de betaling daardoor uitstellen zonder dat ze financieel gestraft worden. Het wetsontwerp wordt woensdag in de Kamer besproken.

Voorwaarden

Er waren al voorwaarden aan de regeling verbonden: bedrijven die er gebruik van maken, mogen dit jaar geen dividenden meer uitkeren, geen eigen aandelen inkopen en ook niet hun eigen vermogen verminderen. In de Kamercommissie Financiën bevestigde de minister dat er nog een extra voorwaarde aan het wetsontwerp wordt toegevoegd over belastingparadijzen. Andere landen, zoals Denemarken, verwerkten die voorwaarde ook al in hun steunmechanisme.

Belgische bedrijven die via een aandeelhouder of dochterbedrijf gelinkt worden aan een belastingparadijs, zullen niet in aanmerking komen voor de maatregel. Al wees De Croo er wel op dat bonafide bedrijven ook werkelijke activiteiten in die fiscaal interessante landen kunnen hebben. Bedrijven die kunnen aantonen dat ze te goeder trouw zijn, mogen volgens De Croo niet worden uitgesloten.

Lees ook: Geldexpert Geert Noels legt uit waarom sommige oplossingen spaarders hard zullen treffen: “Coronacrisis raakt vooral hardwerkende Vlaming” (+)

40 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jean Gobin

    moet gebeuren via de fiscus !

  • Chris Dupont

    Bedrijven kunnen meestal helemaal niet inschatten hoeveel winst ze in een jaar gaan maken, alleen de zeer grote. Hoewel intresten tegenwoordig quasi onbestaande zijn, is dat niet het geval bij de fiscus: er wordt fors doorgerekend, voor wie de zware misdaad begaat niet te kunnen voorspellen wat zijn winst gaat zijn. Zo onttrekt de staat geld uit de zaak van de KMO, dat beter besteed had kunnen worden. De bedrijfsleiders moeten gratis werken: ze mogen geen dividenden uitkeren: ongelooflijk.

Lees meer