PHOTO_NEWS

Bel20 trappelt ter plaatse

De Brusselse beurs nam een snipperdag. De Bel20-index beperkte de winst tot 0,05 procent om af te sluiten op 3.129,86 punten. Van de twintig aandelen in de elitekorf vertoonden alleen Umicore en Bpost een schommeling van meer dan 1 procent.

Umicore kon dankzij een eindsprint nog een winst van 1,03 procent boeken. Het aandeel tikte daarbij af op 34,90 euro. Het was meteen de eerste noemenswaardige wijziging voor de titel deze week.

Solvay deed het eveneens goed. Het aandeel klom 0,77 procent tot 117,90 euro. Het veegde daarmee het verlies van gisteren weg.

Bij de kleinere waarden won ABO 5,46 procent om uit te komen op 0,25 euro. Volgende week houdt de milieudienstengroep een buitengewone algemene vergadering waar de raad van bestuur gaat voorstellen om 250 aandelen in te ruilen voor een nieuwe titel. Als dit wordt aanvaard, neemt het bedrijf afstand van zijn status als centjesaandeel. Meteen zullen ook de grote procentuele schommelingen worden ingedijkt.

Bij de verliezers ging Bpost 1,50 procent lager tot 18,02 euro. Het was het eerste verlies voor het postaandeel na zes dagen onafgebroken stijgen. Zelfs de uitbetaling van een slotdividend van 0,15 euro had die stijging de voorbije dagen niet kunnen onderbreken.

Op de brede markt werden wel enkele grotere verliezen opgetekend. Zo liet ThromboGenics 3,30 procent liggen bij een slotkoers van 17,89 euro. Het bedrijf blijft onderzoeken wat de beste optie is om zijn oogmiddel Jetrea in de VS te commercialiseren. De poging om dit op eigen kracht te doen, leverde tot dusver niet het verhoopte resultaat op. Intussen heeft het bedrijf wel de toestemming om Jetrea ook in Maleisië op de markt te brengen.Lees meer