Thinkstock

Belg verdient gemiddeld 3.329 euro per maand

De Belg verdient gemiddeld 3.329 euro bruto per maand. Dat blijkt uit de laatste editie van de Loonwijzer van Jobat. De lonen zitten in de lift, met een toename van ruim 4 procent, en ook het aantal extralegale voordelen per werknemer zit in stijgende lijn, aldus Jobat.

Jobat wijst erop dat het gemiddelde loon omhooggetrokken wordt door de hoogste lonen. De mediaan ligt met 3.000 euro bruto dan ook lager.

De lonen nemen ook toe: zowel het gemiddelde loon als de mediaan namen in een jaar tijd met 4 procent toe. En ook het aantal extralegale voordelen stijgt. Uit de bevraging blijkt dat dit er inmiddels 4,6 per werknemer zijn, tegenover 4,4 per werknemer vorig jaar. De populairste extralegale voordelen zijn maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, groepsverzekering, ecocheques (en andere waardebonnen).

In Brussel verdient de Belg het meest: gemiddeld 3.642 euro per maand. En ook in Waals- en Vlaams-Brabant liggen de lonen hoog, met respectievelijk gemiddeld 3.481 en 3.406 euro bruto.

"Het verschil heeft te maken met de omstandigheden. In het Brusselse bevinden zich nogal wat grote bedrijven en organisaties, zoals de EU. Ook kaderleden en ambtenaren zijn er goed vertegenwoordigd, en die verdienen gemiddeld meer dan arbeiders en bedienden", aldus Jobat. "In de provincies Luik, Namen, Henegouwen en Limburg verdien je in verhouding dan weer minder."

Jobat Media en marktonderzoekbureau Ipsos bevroegen voor de Loonwijzer ongeveer 20.000 werkende Belgen over hun salaris via een online enquête. De respondenten (49 procent man, 51 procent vrouw) hebben een gemiddelde leeftijd van 38 jaar, met gemiddeld 7 jaar ervaring bij hun huidige werkgever. Van deze respondenten heeft 31 procent een diploma secundair onderwijs, 34 procent een bachelor en 27 procent een master. 

Tip: Moet jij meer verdienen? Bereken het via het Salariskompas.

311 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jean-Pierre Van Wetswinkel

    Jens van den Broeck en gij meent dat daarom dieje put van 8 miljard die de bevolking weer kan mogen vullen hoe durf je het te verkondigen

  • Jim Schumann

    Is da in België? Ik heb da nooit verdiend, zelfs niet met 35 jaar dienst. Nu op 57 jaar buiten gewerkt door mijn werkgever wegens te duur. Sinds september verdien ik € 0,0000000. Bedankt regering met NVA op kop.

Lees meer