Belga

Belgen kopen voor recordbedrag aan beursgenoteerde aandelen

De Belgische gezinnen hebben in het eerste kwartaal voor zowat 3,5 miljard euro beursgenoteerde aandelen gekocht. Dat is het grootste bedrag sinds de start van de statistieken in 1999, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank waarover De Tijd donderdag bericht.

"Beleggers hebben geprofiteerd van de lagere koersen om kwaliteitsaandelen te kopen", zegt Erik Joly, hoofdstrateeg van ABN AMRO België in de krant. De coronacrisis deed de Bel20 tussen de piek op 17 februari en de bodem op 17 maart met liefst 40 procent dalen. 

Veel Belgen hadden ook meer tijd om te beleggen, omdat ze tijdelijk werkloos waren of thuiswerkten. Joly zegt dat online brokers daarvan hebben geprofiteerd. Onder meer BinckBank, Bolero en Keytrade zagen het aantal klanten fors stijgen. De Nederlandse broker DeGiro voerde zelfs een wachtlijst in. 

Ook veel jongeren hebben de beurs ontdekt. De helft van de nieuwe beleggers die BinckBank en Bolero tussen maart en mei aantrokken, is jonger dan 35 jaar. 

Ook in april zijn beleggers aandelen blijven kopen. Ze kochten toen voor ongeveer 2 miljard beursgenoteerde aandelen. In mei en juni zou de Belgische belegger meer afwachtend zijn geweest.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook: 

“Schommelende koersbewegingen zijn niet aangewezen voor jongeren die hun geld snel nodig hebben voor de aankoop van een woning” (+)

Waarom gaat het slecht met de economie maar wel goed op de beurs? Onze geldexpert waarschuwt beleggers voor grote coronakater (+)

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Pete Lepou

    Investeren in een grote luchtbel zou wel eens voor veel mensen een grote ontgoocheling kunnen zijn. Aandelen staan nog te duur in verhouding tot de winstmarges vd bedrijven.

  • vital verstraten

    @Chris Dupont: uitstekend moment ?, ik denk het niet, we praten nog eens binnen een jaar als de banken omvallen zoals toen met Griekenland ,Italië, Spanje, maar nu ook nog met Frankrijk en Duitsland. Als u weet dan 47 procent van de werkende bevolking in de VS zonder werk zit, en dat een crisis normaal 12 a 18 maanden duurt en men dit keer de rente niet meer kan doen dalen en men enkel nog geld kan bijdrukken?, een uitstekend moment om te verkopen zou ik zeggen

Lees meer