De Europese Commissie wil niet dat er tegen België een nieuwe 'tekortprocedure' wordt geopend wegens een te hoge schuldgraad, zei Valdis Dombrovskis, de vicevoorzitter van de Europese Commissie.
EPA De Europese Commissie wil niet dat er tegen België een nieuwe 'tekortprocedure' wordt geopend wegens een te hoge schuldgraad, zei Valdis Dombrovskis, de vicevoorzitter van de Europese Commissie.

België ontsnapt aan Europees strafbankje

Begrotingsrapport

De Europese Commissie kan in haar schuldenrapport niet besluiten of België aan de Europese normen voldoet. Het ontbreekt haar aan voldoende bewijs. Ons land ontsnapt dus aan het Europese strafbankje. Frankrijk mag na negen jaar van het Europese strafbankje, omdat het de schuld en het tekort voldoende heeft afgebouwd.

Bij de voorstelling van de jaarlijkse landenspecifieke aanbevelingen voor de EU-lidstaten maakte de Europese Commissie ook een schuldenrapport op voor België en Italië. Net als een te hoog oplopend begrotingstekort, kan een te hoge schuldgraad aanleiding geven tot een strenger Europees toezicht op de overheidsfinanciën. Zowel België als Italië ontsnappen aan deze blaam. 

Wat België betreft, beschikt de Commissie immers niet over "voldoende robuust bewijs" dat de bestaande criteria met de voeten getreden worden. "Het rapport kan niet helemaal besluiten of het schuldcriterium al dan niet gerespecteerd wordt", luidt het.

Tevreden premier Michel

Het rapport van de Europese Commissie is "geen verrassing", maar "een aanmoediging om nog hard te werken en tot de laatste dag van de legislatuur beslissingen te nemen". Zo heeft premier Charles Michel vandaag gereageerd.

Volgens de premier heeft de regering de voorbije jaren al "uitstekende resultaten" geboekt bij het saneren van de openbare financiën, maar er tegelijkertijd voor gekozen om ook de fiscale druk met vijf miljard te verminderen en te investeren in veiligheid.

Michel aanziet het rapport als "een aanmoediging" en wil ook in het laatste jaar van de legislatuur van deze regering nog "beslissingen nemen voor de economische relance, investeringen, jobs en de sanering". 

"Bemoedigend"

Federaal begrotingsminister Sophie Wilmès ziet het rapport als "bemoedigend ten opzichte van de saneringswerkzaamheden van de regering", maar "we moeten absoluut waakzaam blijven voor onder andere de verslechtering van het begrotingstraject bij ongewijzigd beleid", zegt ze. De Commissie voorspelt die achteruitgang in haar lentevooruitzichten.

Wilmès bevestigt dat er "geen tastbaar bewijs is van een significante afwijking ten aanzien van de geldende Europese regels". Ze benadrukt ook dat ons land de Europese begrotingsverdragen respecteert, en doorgaat "de tekorten te verminderen en de houdbaarheid van de overheidsfinanciën op lange termijn te waarborgen". 

De begrotingsminister laat tot slot weten dat ze oren heeft naar de aanbevelingen van de Commissie om de werkgelegenheidsgraad te verhogen, vooral bij jongeren, senioren en immigranten.

Frankrijk eindelijk van strafbank

Frankrijk zat al sinds 2009 in de buitensporigtekortprocedure van de Europese Commissie. Dat wil zeggen dat Europa nauwer toekijkt op de begrotingsinspanningen, omdat de schuld en het tekort te hoog zijn.

De Commissie stelt nu voor om Frankrijk van het strafbankje te halen. Het Franse tekort zakte vorig jaar naar 2,6 procent, onder de EU-drempel van 2,8 procent. Dit jaar verwacht de Commissie een daling naar 2,3 procent, wat "wijst op een duurzame correctie van het buitensporige tekort", zegt de Commissie.

Eurocommissaris voor Economische en Financiële Zaken Pierre Moscovici, ooit zelf minister van Financiën in Frankrijk, sprak van een "belangrijk symbolisch moment". "Het gaat om de op een na grootste economie van de eurozone. Dit is goed voor de stabiliteit van de eurozone, en van de eenheidsmunt."

Intussen is Spanje het enige land dat nog in de buitensporigtekortprocedure van de Commissie zit, al is daar stilaan ook verbetering te merken.

Waarschuwing

Op zich goed nieuws dus, zeker omdat alle landen in de eurozone voor het eerst sinds de creatie van de euro een structureel tekort onder de 3 procent van het bbp hebben. Maar de Commissie waarschuwt wel voor een al te lakse houding: "Europa kent haar grootste groei in tien jaar tijd, en dat zou zich dit en volgend jaar moeten doorzetten. Maar er zijn nieuwe risico's op komst, zoals onzekerheid op de financiële markten en protectionisme. We moeten van de goede jaren gebruikmaken om onze economieën weerbaarder te maken", zei vicevoorzitter Valdis Dombrovskis.

Hongarije en Roemenië krijgen daarom een officiële waarschuwing. Die twee landen gaan niet snel genoeg richting hun begrotingsdoelstellingen en moeten dit en volgend jaar maatregelen nemen om dat te corrigeren, vindt de Commissie. Als de Europese Raad haar fiat geeft, dan zullen beide landen binnen de vijf maanden voorstellen moeten doen over hoe ze de begroting weer op het juiste pad willen zetten.

8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • jo vandenberghe

    Belgie het voorbeeld van hoe het niet moet.

  • james vroman

    in normaal we staan voor verkiezingen en Europa wil geen Italiaanse toestanden bij de stembus uitslag ..daarom zijn ze zo mild ...

Lees meer