De crisis treft de hele keten, van boer tot aardappelverwerkend bedrijf.
Photo News De crisis treft de hele keten, van boer tot aardappelverwerkend bedrijf.

België raakt diepvriesfriet niet kwijt

De Belgische aardappelsector kreunt onder de coronacrisis. België is wereldkampioen in de export van diepvriesaardappelen, maar die uitvoer valt abrupt terug. Ook de verkoop van aardappelproducten in de supermarkt daalt. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De diepvriesmagazijnen zitten bomvol frieten en veel fabrieken liggen bijna helemaal stil. De aardappelboeren dreigen 200 miljoen euro inkomsten te verliezen, schrijven De Tijd en De Morgen vandaag.

De crisis treft de hele keten, van boer tot aardappelverwerkend bedrijf. Bij de aardappelboeren zal er volgens sectorfederatie Belgapom naar schatting 1 miljoen ton aardappelen onverkoopbaar zijn.

90% diepvriesfrietenverkoop bestemd voor buitenland

De export is goed voor 90 procent van de Belgische diepvriesfrietenverkoop en die export is ingestort door de coronacrisis. De horeca blijft op veel plaatsen in de wereld gesloten en ook grote sportevenementen en festivals die worden afgelast, verklaren waarom er een stuk minder frieten wordt gegeten. Voor verwerkers als Clarebout Potatoes, Agristo en McCain, dreigt 2020 een verliesjaar te worden.

Lees meer