REUTERS

Belgische advocate schuldig aan verduistering van 55 miljoen euro aan AB Inbev-aandelen

Een Zwitserse rechtbank heeft een Belgische advocate schuldig bevonden aan witwassen en oplichting. De 57-jarige vrouw verduisterde aandelen van twee leden van de familie Spoelberch, een van de families achter de Belgisch-Braziliaanse biergigant AB InBev. In totaal voor een waarde van - vandaag - bijna 55 miljoen euro.  

De 57-jarige vrouw werd veroordeeld tot 30 maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk en met aftrek van de tijd dat ze al vastzat. Ze zal niet meer naar de gevangenis moeten in Zwitserland. De advocate ontkende de feiten. Haar straf is veel lager dan de vier jaren cel die de procureur had gevorderd. De rechtbank beval ook de inbeslagname van tientallen miljoenen op allerhande rekeningen.

De vrouw mag van het Zwitserse gerecht niet bij naam worden genoemd. “Het was bijna de perfecte misdaad”, zei advocaat Vincent Jeanneret. “Maar uiteindelijk maakte ze fouten.” Hij had het over een ‘Catch Me If You Can’-scenario, in een verwijzing naar de bekende Hollywoodfilm. 

De advocate werd in 2016 ook al veroordeeld in Luxemburg voor poging tot fraude in verband met het testament Amicie de Spoelberch, weduwe van Luka Bailo en erfgename van AB Inbev. Ze kreeg toen 24 maanden cel, waarvan 15 met uitstel. De familie Spoelberch is een van de rijkste van België en een belangrijke aandeelhouder van de biergigant. Ze moet in Luxemburg nog negen maanden van haar gevangenisstraf uitzitten. Het land heeft al om haar uitlevering gevraagd. Het Zwitsers parket vroeg daarom de aanhouding na het proces, maar de strafrechter achtte zich niet bevoegd om op die vraag te antwoorden. Die beslissing hoort de Zwitserse federale autoriteiten toe, klonk het.

Drank en drugs

Het waren de twee geadopteerde zoons van burggravin Amicie de Spoelberch, de broers Alexis en Patrice Bailo de Spoelberch, die een klacht hadden ingediend tegen de advocate. De vrouw verduisterde 815.000 aandelen van AB InBev.

De 815.000 aandelen verdwenen in 2004. Ze zijn nu enkele tientallen miljoenen euro’s waard. Ze parkeerde die bij verschillende Zwitserse banken en waste ze nadien wit door op subtiele wijze financiële bedragen te gebruiken. De rechtbank sprak van zware feiten aangezien de familie een blind vertrouwen had in haar. Ze maakte gebruik van de kwetsbaarheid van de twee zoons: ze hadden net hun vader verloren en ze zaten aan de drank en drugs.

Miljoenen

Volgens de rechtbank hield de advocate een fortuin van ongeveer 88 miljoen euro aan. Ze moet nu de 327.000 teruggevonden aandelen overmaken aan de broers en hen 34 miljoen euro betalen. Dat bedrag komt overeen met de waarde van de 488.000 ontbrekende aandelen. Het kanton Genève kan rekenen op een geconfisqueerd bedrag van zowat 30 miljoen euro.

De vrouw ontkende in de loop van het proces de aantijgingen. Bij de uitspraak van het vonnis bedankte ze wel de rechtbank voor een mild vonnis. Ze beloofde de eerste vlucht naar Luxemburg te nemen om er haar straf voort uit te zitten.

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Van der Vloedt

    @ Peter Linthout, niemand houdt u tegen om aandeelhouder te worden in een beursgenoteerd bedrijf die tevens onder controle staat van financiële toezichthouder(s). maar het leven is nu éénmaal wegsteken achter de schermen van vennootschappen, vakbondsretoriek en partijen (die willen beslissen over een ander zijn leven,geld en VRIJHEID)

  • Jose JANSSENS

    Hopelijk komt er dan wat meer koopkracht voor de werknemers van ABINBEV uit verder dan.

Lees meer