De Volvo-fabriek in Gent.
BELGA De Volvo-fabriek in Gent.

Belgische economie laat derde laagste groei van EU optekenen, verwacht Europese Commissie

De Europese Commissie verwacht dat de Belgische economie dit en volgend jaar met 1,2 procent zal groeien. De internationale handelsspanningen en politieke onzekerheid wegen op de vooruitzichten voor de Europese economie, meent de Commissie. Het is de derde laagste groei van Europa, enkel nog voor Duitsland (0,5) en Italië (0,1).

Tegenover de prognoses van februari (+1,3 procent) is het cijfer voor de Belgische groei lichtjes naar beneden bijgesteld. Ons land blijft wel netjes op het gemiddelde van de eurozone. Voor volgend jaar zou ons land onder dat gemiddelde (1,4 procent) zakken. Vorig jaar groeide de Belgische economie nog 1,4 procent en in 2017 nog 1,7 procent. 

Voor dit en volgend jaar verwacht de Commissie dat de binnenlandse vraag zal stijgen. Ondanks gunstige financieringsomstandigheden zouden de bedrijfsinvesteringen wat vertragen, vanwege een lager ondernemersvertrouwen en minder gevulde orderboekjes. Een tegenvallende groei bij de belangrijkste Belgische handelspartners zou ook de Belgische export negatief kunnen treffen.

Europa

In alle lidstaten van de EU wordt groei verwacht, maar de zwakke groei in Italië en Duitsland blijft opvallend. In Italië zou de groei dit jaar amper 0,1 procent bedragen en 0,7 procent in 2020. Duitsland zou dit jaar uitkomen op 0,5 procent, maar volgend jaar dan weer aanknopen met 1,4 procent groei. Frankrijk (1,3 procent en 1,4 procent) en Nederland (1,5 procent en 1,6 procent) doen beter. 

Lidstaten buiten de eurozone, zoals Polen (4,4 procent), Hongarije (4,4 procent) en Roemenië (4 procent) zien hun economie sterker groeien. Binnen de eurozone zijn Malta (5,3 procent) en Ierland (4 procent) de uitschieters. 

Brexit

"De aanhoudende zwakte van de maakeconomie, veroorzaakt door handelsspanningen en onzekerheden over toekomstig beleid, stellen de veerkracht van onze economieën op de proef", zegt vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis. Die hamert ook op de grote risico's die een brexit zonder akkoord met zich mee zou brengen. De huidige vooruitzichten houden daarmee nog geen rekening en gaan uit van de hypothese van een status quo in de handelsrelaties tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU-lidstaten.

De inflatie in de eurozone zou dit en volgend jaar uitkomen op 1,3 procent. In België zou die hoger liggen (1,6 procent), al ligt ze lager dan vorig jaar door een daling van de voedselprijzen en in de veronderstelling dat de olieprijzen niet al te veel stijgen door spanningen in het Midden-Oosten.

50 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • dirk claeys

    en de staatsschuld verhoogd elk jaar met 13% ?

  • Gino Denil

    In een huishouden moet je er voor zorgen dat op korte termijn de afwas gedaan wordt en dat op lange termijn het huis afbetaald wordt. Die commune van regeringen in ons land slaagt in geen van beide, de korte termijn doelen en deze op lange termijn.

Lees meer