Angela Merkel ontvangt enkele diplomatieke gezanten in de Rijkskanselarij in Berlijn.
REUTERS Angela Merkel ontvangt enkele diplomatieke gezanten in de Rijkskanselarij in Berlijn.

Berlijn verkiest "kwalitatieve boven snelle oplossing" voor Griekse schuldenakkoord

Voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel moeten de geldschieters van Griekenland een omvattend akkoord sluiten over de gevraagde hervormingen in ruil voor steun. Dergelijk akkoord primeert boven een snelle of gehaaste oplossing, aldus de Duitse regeringswoordvoerder vandaag.

Voor de Duitse regering moet er dus niet gehaast naar een oplossing gezocht worden. Omvattendheid en niet snelheid, aldus de woordvoerder, moet de basis vormen van de onderhandelingen, gezien het aantal hervormingen en de duur van het voorgestelde reddingsplan, dat drie jaar zou duren.

De Duitse reactie kwam er nu afgelopen weekend in de Europese geruchtenmolen het nieuws gelanceerd werd, door een anonieme Griekse ambtenaar, dat de Griekse regering de onderhandelingen morgen/dinsdag hoopt af te ronden. Hij sprak van "afrondende gesprekken".

Op de onderhandelingstafel ligt een nieuw steunpakket van 86 miljard euro. Het nieuwe plan zou zeker voor 20 augustus rond moeten zijn. Die dag moet Griekenland een schijf noodhulp terugbetalen aan de Europese centrale Bank (ECB).

"Waarschijnlijk" komen de ministers van Financiën van de eurozone vrijdag in Brussel samen om mogelijke akkoorden te bespreken, zo meldde een bron aan het Duitse persbureau dpa.

Lees meer