Premier Antonis Samaras.
AFP Premier Antonis Samaras.

Beurs van Athene maakt diepste duik sinds 1987

De beurs van Athene is vandaag afgesloten met een verlies van 12,78 procent. De ASE-index kende de sterkste daling in één dag sinds 1987. De paniek op de financiële markten is het gevolg van de aankondiging van vervroegde presidentsverkiezingen in Griekenland.

Gisterenavond kondigde Samaras aan dat er al op 17 december een stemming zal worden georganiseerd voor een nieuwe president. Aanvankelijk zou die stemming pas eind februari plaatsvinden, net voor het presidentiële mandaat van de 85-jarige Karolos Papoulias afloopt. De nieuwe kandidaat is voormalig EU-Commissaris Stavros Dimas.

De bedoeling van de vervoegde presidentsverkiezing is om "politieke klaarheid" te brengen, maar de premier zet daarmee wel het voortbestaan van zijn regering op de helling. De huidige meerderheid bezit slechts 155 zetels in het parlement, terwijl er in de derde stemmingsronde minstens 180 zetels (op 300) nodig zijn om een nieuwe president aan te duiden. Er zal dus een beroep moeten worden gedaan op de oppositie. Zonder hun steun dreigt de Griekse regering te vallen en kunnen er al in januari parlementsverkiezingen volgen.

Lees meer