Beeld ter illustratie.
thinkstock Beeld ter illustratie.

Bijna 37.000 Belgen maken gebruik van corona-ouderschapsverlof

In de maand mei hebben zo'n 36.898 mensen gebruik gemaakt van het nieuwe stelsel van corona-ouderschapsverlof, zo blijkt uit de jongste cijfers van de RVA. 

In de meeste gevallen (26.992) werd de loopbaan met een vijfde onderbroken, zo'n 9.906 ouders kozen voor een halftijdse onderbreking. 

De regering voerde het corona-ouderschapsverlof in om de combinatie werk-gezin in deze uitzonderlijke coronatijden draaglijker te maken. De uitkering ligt er ook 25 procent hoger dan bij het gewoon ouderschapsverlof en de maanden opgenomen binnen dit stelsel worden niet in rekening gebracht van het resterend krediet.

Volgens de RVA zijn om die reden veel personen overgestapt van bestaande verlofstelsels naar het corona-ouderschapsverlof: zo'n 51 procent betreft personen die uit een ander stelsel kwamen.

In totaal deden in mei meer dan een kwart miljoen werknemers uit de private en publieke sector een beroep op een onderbrekingsuitkering zoals het tijdskrediet, loopbaanonderbreking of thematisch verlof. Dat zijn er ruim 10.000 of 4,1 procent meer dan in mei vorig jaar. Bij het tijdskrediet en loopbaanonderbreking is de trend dalend terwijl het ouderschapsverlof populairder wordt.

Lees ook: “Als overheid niet slaagt in haar opzet, zal belastingbetaler alle herstelmaatregelen bekostigen” (+)

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Anonymous

    Hoeveel van deze mensen hebben dit verlof ook echt nodig? Ik vrees dat er zoals altijd weer geprofiteerd wordt van een maatregel die een minderheid van de gebruikers nodig heeft. Maar de belastingbetalers zullen het gelag wel betalen zeker. Net zoals de toeslag voor de mensen die technisch werkloos weden door de corona toestanden. Zelfs iemand 1 dag technisch werkloos is geweest krijgt de premie. Dus beste overheid, jullie zijn goed bezig.

Lees meer