ANP

Blokker wordt discounter ‘Mega World’: alle winkels blijven open

De winkels van Blokker in België en Luxemburg worden verkocht aan een ander Nederlands bedrijf dat de winkels wil voortzetten onder de naam ‘Mega World’. Dat heeft de directie van de Nederlandse winkelketen vandaag bekendgemaakt tijdens een bijzondere ondernemingsraad. Er werd gevreesd voor ontslagen, maar geen enkele job gaat verloren. De vakbonden zijn voorzichtig optimistisch. “Dit geeft ons alvast een jaar werkzekerheid”, klinkt het.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Eigenaar Mirage Retail Group verkoopt de 123 winkels aan Dutch Retail Groep van ondernemer Dirk Bron. Die wil alle winkels voortzetten als discounters onder het merk Mega World. “Ik zie goede kansen voor de discountketen in de Belgische markt en verheug mij op de samenwerking met het team van Blokker België. Alle winkels blijven open en ik heb er vertrouwen in dat de nieuwe formule zich kan ontwikkelen tot een gezond en winstgevend bedrijf”, aldus Bron.

Het ging niet goed met de Belgische Blokker-winkels. Op een vorige ondernemingsraad van Blokker België hadden de vakbonden te horen gekregen dat slechts acht van de 123 winkels winstgevend zijn. Topman Michiel Witteveen had in december al laten verstaan dat België een probleem was voor Blokker. “Ongewijzigd verder gaan was door de opgelopen verliezen niet mogelijk en ingrijpende maatregelen waren onvermijdelijk”, zegt Witteveen in het persbericht over de verkoop.

Garantie

Voor de vakbonden, die vooraf vreesden voor een collectief ontslag en sluitingen, is dit positief nieuws. “Men heeft ons de garantie gegeven dat alle winkels gedurende twaalf maanden zullen blijven bestaan, met inbegrip van alle werknemers”, zegt ACLVB-secretaris Eric Vuchelen. Ook de loon- en arbeidsvoorwaarden blijven in die periode behouden. Ook BBTK-secretaris Inge De Beule is voorzichtig optimistisch. “Dit geeft ons alvast een jaar werkzekerheid”, zegt ze. “Hoe het daarna zal lopen, zullen we moeten afwachten.”

Nieuwe eigenaar Dirk Bron heeft voor Mega World alvast een andere visie dan die van Blokker. “Hij is actief in de stockverkoop, een beetje vergelijkbaar met wat Action doet”, zegt secretaris Marc Jacobs van ACV Puls. “Hij wil wel quasi enkel met merkproducten werken.” De 670 medewerkers zullen zich dus moeten aanpassen. “Typisch aan stockverkoop is een grote logistieke activiteit, met veel laden en lossen in de winkels”, zegt Jacobs. “Dat is een andere business waar fysiek hard gewerkt moet worden. Voor oudere werknemers zal die werkdruk misschien niet evident worden, dat moeten we afwachten.”

Voor de vakbondssecretarissen is overnemer Dirk Bron overigens een onbekende. Hij is in België nochtans niet aan zijn proefstuk toe: in 2006 nam hij vijftien Superconfex-winkels over van de Nederlandse keten BR Bedding. Hij wilde de winkels ombouwen tot discounters met onder meer sport- en vrijetijdskledij, maar daar kwam niet veel van in huis. In Nederland is hij de oprichter van de budgetsportketen Aktiesport, die nu in handen is van het Britse JD Sports Fashion.

85 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Annie Biot

    Winkels als de actions buiten hun werknemers misschien uit. Maar als ik prullen voor de schoolgaande kids nodig heb, kuisprodukten ea kleinigheden ga ik niet meer naar de zelfstandige in het dorp die woekerwinsten pakt op dezelfde produkten. De tijd van woekerwinsten pakken is inderdaad voorbij.

  • Jaak Casteleyn

    Mensen toch, een jaartje en de zaak zal opgedoekt worden, best uitkijken naar een andere job, ik heb zelf ook zoiets meegemaakt, men noemde dit in de tijd “reconversie” met hier en daar wat staatsteun natuurlijk, heeft een paar maanden geduurd, installaties weg, geld weg.

Lees meer