UNKNOWN

Bouw bezorgd over Oeso-rapport

De bouwsector is bezorgd over een rapport van de Oeso, waarin wordt gepleit om bouwsparen - het investeren in een eigen huis - fiscaal minder interessant te maken. Raken aan de bouw betekent raken aan de locomotief van onze economie, waarschuwt de sector.
 
Fiscaliteit verzwaren
De bouwsector vreest dat de regering, met het oog op de zware begrotingsinspannningen die moeten gebeuren, de aanbeveling volgt van de Oeso. In haar tweejaarlijkse economisch studie over België adviseert de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling de fiscaliteit van bouwsparen te verzwaren.
 
Verdeling kapitaal
De Oeso vindt dat de Belgische fiscaliteit te veel sparen begunstigt, terwijl de belasting op arbeid te hoog ligt. In het bijzonder het fiscaal voordeel bij een hypothecaire lening belemmert de optimale verdeling van kapitaal en dus groei, staat te lezen in het Oeso-rapport. Concreet pleit de organisatie voor een verhoging van de kadastrale inkomens, een verhoging van de onroerende voorheffing, het schrappen van de verlaagde BTW-tarieven en -waar de bouw van huivert- een drastische vermindering van de aftrekmogelijkheden voor hypotheciare leningen.
 
Voor een gezin dat investeert in de bouw of aankoop van een nieuwe woning, betekent dit in het eerste jaar een extra kost van 10.800 euro. Vanaf het tweede jaar wordt dit 3.200 euro. Voor de aankoop van een bestaande woning gaat het om een extra kost van 2.700 euro (het fiscale voordeel bij een hypothecaire lening).
 
Rampzalige gevolgen
De sector waarschuwt voor de rampzalige gevolgen hiervan. Raken aan de bouw betekent raken aan een zwaargewicht van de Belgische economie. "Het is de kip met de gouden eieren slachten", zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.
 
450.000 banen
Dat de bouw de "meest dynamische" component van onze economie is, tonen de Confederatie Bouw, de BMP (bouwmaterialenproducenten) en FEMA (handelaars in bouwmaterialen) aan met enkele cijfers. De bouw (van productie, handel, vervoer tot de eigenlijke bouw zelf) is volgens de sector goed voor 450.000 banen of 13 pct van de privéwerkgelegenheid. De bouw is goed voor meer dan 10 pct van ons bbp en zorgt voor bijna 16 pct van de overheidsfinanciën (23 miljard euro).
 
Slecht moment
Volgens de sector zijn er evenwel signalen vanuit de regering dat er niet meteen wordt gedacht aan het zwaarder belasten van woonsparen. "Men beseft dat dit niet het moment is", zegt de topman van de Confederatie Bouw. Toch blijft de sector waakzaam. "Zo'n rapporten blijven circuleren in de kabinetten". (belga/eb)

Lees meer