rv - anp

Bpost doet bod van 2,5 miljard euro op PostNL

Bpost is bereid om 2,5 miljard euro op tafel te leggen voor zijn Nederlandse sectorgenoot PostNL. Dat staat in een "verbeterd en vriendelijk voorstel" dat werd overgemaakt aan PostNL, zo meldt bpost vanavond.

Concreet wil Bpost 5,65 euro per aandeel op tafel leggen voor PostNL, deels in aandelen en deels in contanten. Dat komt neer op een overnamesom van circa 2,5 miljard euro.  Bpost benadrukt dat er alleen een concreet bod zal volgen als de raad van bestuur en de raad van commissarissen akkoord gaan met het voorstel.

"Bpost is volledig overtuigd van de strategische meerwaarde van het samengaan van PostNL en Bpost'', aldus een verklaring. De twee zouden gezamenlijk "een van de leidende spelers worden in Europa, met meer dan 28 miljoen potentiële klanten in Nederland en België".

PostNL heeft vanavond laten weten kennis te hebben genomen van het voorstel van zijn Belgische sectorgenoot bpost, dat bereid is om 2,5 miljard euro op tafel te leggen voor het Nederlandse postbedrijf. PostNL zei een reactie voor te bereiden en morgen met een tussentijds handelsbericht over het derde kwartaal naar buiten te komen.

Enkele dagen terug, toen mogelijke hernieuwde interesse van Bpost in PostNL uitlekte, gaf PostNL aan "onaangenaam verrast" te zijn en te vertrouwen in de eigen zelfstandige strategie. In mei liep een poging van Bpost om PostNL over te nemen op niets uit. Het Belgische bedrijf zou toen tussen 5 en 6 euro per aandeel hebben geboden voor PostNL.

Bpost spreekt zondagavond van mogelijk 3200 extra voltijdse banen op middellange termijn, ,,grosso modo gelijk verdeeld tussen Nederland en België". Bpost maakt zich verder sterk voor een innovatiecentrum in Nederland, het handhaven van het merk PostNL en het behouden van het Nederlandse hoofdkantoor in Den Haag. Het hoofdkantoor van de groep, dus de twee samen, zou in Brussel komen te staan.

Overigens zouden de aandeelhouders van PostNL in het fusiebedrijf een belang hebben van 21 procent. Het belang van de Belgische staat in Bpost zou verwateren van de huidige 51 procent naar 40 procent.

Lees meer