Buschauffeurs provincie Antwerpen willen staken

Als het aan de vakbonden van de busschauffeurs van vervoersmaatschappij De Lijn ligt, wordt er vanaf 17 oktober gestaakt op verschillende buslijnen in de provincie Antwerpen. De aanleiding voor het indienen van een stakingsaanzegging is het specifieke doorstromingsprobleem in en rond de Antwerpse Rooseveltplaats, het grootste busstation van Vlaanderen, aldus het gemeenschappelijk vakbondsfront ABVV, ACLVB en ACV.

Provinciaal probleem
Op de Franklin Roosevelplaats komen naast trams en stadsbussen ook heel wat busbundels uit de hele provincie, en hoofdzakelijk uit de Kempense regio en Lier, toe. Dat maakt de verkeersellende op het plein volgens de bonden een provinciaal probleem. Alhoewel de problemen op de Rooseveltplaats niet nieuw zijn en de grootste verantwoordelijkheden onder bevoegheid van het Antwerpse stadsbestuur vallen, vinden de vakbonden dat De Lijn zich niet achter dat stadsbestuur kan blijven verstoppen en haar verantwoordelijkheid moet nemen tegenover zijn chauffeurs.

Aan de stok met reizigers
Zo kaarten de bonden aan dat de die eindeloos staan aan te schuiven in de chaos om en rond de Rooseveltplaats en daardoor vaak hun rust niet kunnen opnemen. "Ze ervaren bovendien problemen met reizigers die het missen van een aansluitende verbinding op hen uitwerken of krijgen het aan de stok met reizigers die te pas en te onpas willen uitstappen omdat het aanschuiven in de verkeersdrukte niet opschiet", zegt vakbondsman Freddy De Wilder in naam van het gemeenschappelijk vakbondsfront.

Vrijdag samenzitten
De vakbonden maken zich ook zorgen om de nakende tweede fase in de herinrichting van de Antwerpse Leien in de omgeving. "Als de brug aan de Noorderlaan wordt afgesloten, zal er helemaal geen doorkomen meer aan zijn en minder-hinder-plannen hebben we in tegenstelling tot de vorige fase nog niet gezien", besluit De Wilder. De directie van De Lijn heeft dinsdag meteen gereageerd en wil komende vrijdag samen zitten om te bekijken of een oplossing voor de problemen gevonden kan worden. (belga/odbs)

De problemen op de Rooseveltplaats zijn niet nieuw.
De problemen op de Rooseveltplaats zijn niet nieuw.

Lees meer