3 Ontslagen werknemers verlaten de bank in New York met een witte enveloppe.
AFP Ontslagen werknemers verlaten de bank in New York met een witte enveloppe.

Carrières bij Deutsche Bank abrupt gefnuikt na massaontslag: veel tranen en een witte enveloppe

Zondag kondigde Deutsche Bank een zware herstructurering met 18.000 ontslagen aan. Nog geen 24 uur later moesten de getroffen werknemers in Londen, New York en elders hun boeltje pakken. Met betraande gezichten en een witte enveloppe in de hand stonden ze in geen tijd aan de deur. Een massaontslag als nietsontziende wervelwind.

CEO Christian Sewing bevestigde zondag dat de bank zich zal terugtrekken uit de aandelenhandel en andere riskante handelsactiviteiten en dat liet zich een dag later meteen voelen op de werkvloer. Hele afdelingen gingen op de schop.

Het was dan ook een ontnuchterend begin van de week voor velen bij Deutsche Bank. De ontslaggolf ging van start in Azië, meer bepaald in Tokio en Hongkong. Daar werden de ontslagen werknemers op maandagmorgen na een gesprek met iemand van HR meteen naar de uitgang geëscorteerd, zo meldt Reuters. 

Ze verlieten het gebouw met een grote, witte enveloppe met daarop het logo van Deutsche bank. Daarin zaten de documenten in verband met de afwikkeling van hun ontslag. Ze omhelsden elkaar en stapten met bedrukte - en soms betraande - gezichten in een taxi. 

“Het wordt moeilijk”

“Ze overhandigen je de documenten en wat later sta je op straat”, vertelde een onthutste trader aan Reuters. “Het zal moeilijk worden om een gelijkaardige job te vinden, maar ik moet het aanvaarden.”

Enkele uren later een zelfde beeld in Londen. Traders kregen er van hun werkgever te horen dat ze nog tot de middag tijd hadden om hun bureaus leeg te maken. Daarna zouden de toegangsbadges niet meer functioneren, klonk het. En ook daar dezelfde witte enveloppen. “Ik kreeg vanmorgen het nieuws dat ik ontslagen werd. Eerst was er een korte meeting en dat was het dan”, onthulde een IT-medewerker.

3 Ontslagen medewerkers verlaten het hoofdkantoor van Deutsche Bank in New York.
AFP Ontslagen medewerkers verlaten het hoofdkantoor van Deutsche Bank in New York.

En vervolgens speelde zich hetzelfde scenario af in New York. Ook de kantoren in Sydney en Singapore zijn getroffen.

De grootste bank van Duitsland verkeert al enige tijd in zwaar weer, met onder meer een gedaalde beurskoers en hoge boetes voor wantoestanden uit het verleden. Recentelijk liepen gesprekken over een samengaan met Commerzbank, een andere Duitse bank die het moeilijk heeft, op niets uit.

Eind maart had Deutsche Bank bijna 91.500 voltijdse werknemers wereldwijd, waaronder een goede 41.500 in Duitsland. Het bedrijf is ook in ons land actief met een retailbank. Maar de herstructurering zal geen impact hebben op de Belgische activiteiten, verzekert Deutsche Bank België.

3
AFP

53 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Benny de Groot

    Leuk om te zien dat meerdere mensen toch lijken te beseffen dat dit niet kan blijven duren en de uitkomst een crash van proporties gaat zijn, eentje die nog nooit gezien is. Jammer genoeg kunnen we deze aankomende sloopbal niet meer ontwijken. De vraag is echter, gaan we ons opnieuw laten vangen als ze na de crash met een nieuw monetair systeem op de proppen komen of gaan we na duizenden jaren eindelijk ons lesje geleerd hebben en samenwerken voor en met elkaar ipv tegen elkaar voor een loontje?

  • Jean Lazoore

    De Waen Luc, je hebt 100 procent gelijk, de meesten echter beseffen het nog niet dat we voor een totale ineenstorting van het financiele systeem staan, zeker de jonge mensen niet want zij hebben nooit niets anders gekend, misschien moeten ze eens gaan kijken in de geschiedenis .......geloof vooral al die zogezegde experten niet die ze laten opdraven op TV, het zijn altijd dezelfde die je ziet met hun goed nieuws shows.

Lees meer