De CEO van McDonald’s moet opstappen nadat hij een relatie met een werknemer begon.
EPA De CEO van McDonald’s moet opstappen nadat hij een relatie met een werknemer begon.

Exclusief voor abonnees

CEO McDonald’s moet opstappen na relatie met werknemer: “Ondenkbaar bij ons: privé is privé”

Dat het bedrijf onder jouw bewind in een klap 75 miljard dollar meer waard wordt, betekent niet dat je zitje aan de top gebeiteld is. Een zweem van verliefdheid kan je de das om doen, ondervindt Steve Easterbrook aan den lijve. De CEO van McDonald’s moet opstappen nadat hij een relatie met een werknemer begon. “Bij ons is een relatie tussen werknemers of tussen werkgever en werknemer verbieden simpelweg niet wettig”, zeggen experts.

Dan mag je nog zo stevig aan het roer van McDonald’s staan, één vlaag van verliefdheid gooit de Britse CEO zo overboord. Steve Easterbrook verdubbelde dan wel de marktwaarde van de hamburgerketen tot 150 miljard dollar, dat betekent allesbehalve dat zijn vlinders voor een medewerker getolereerd worden. De baas begon een relatie- mét wederzijdse toestemming- met een ondergeschikte en dat strookt niet met de regels van de fastfoodgigant. 75 miljard dollar extra meer waard op de beurs of niet, de raad van bestuur van McDonald’s is onverbiddelijk: Easterbrook kan zijn koffers pakken.

Privé

Ook CEO’s ontsnappen dus niet aan verliefdheid op het werk. Logisch, want zo’n uitzondering zijn vlinders op de werkvloer niet. Een kus in de lift, een iets te lange blik aan het kopieerapparaat: bijna de helft van de werkende Belgen geeft toe al eens te flirten op het werk, zo blijkt uit eerder onderzoek van Tempo Team. 

In één op de vijf gevallen mondt dat uit tot een relatie en één op tien stapt zelfs in het huwelijksbootje met een collega. Met vonken tussen werknemers onderling lijken collega’s minder een probleem te hebben. Werkgevers die verliefd worden op ondergeschikten en omgekeerd, zorgen voor meer wrevel. Zowat de helft van de werknemers is van mening dat een van de twee in dat geval moet overgeplaatst worden. Maar ontslag? Daarvoor hebben bedrijven bij ons geen poot om op te staan, zeggen arbeidsexperts. “Een relatie tussen werknemers of tussen werkgever en werknemer verbieden, is simpelweg niet wettig”, zegt Matthias Debruyckere, directeur van de juridische dienst van sociaal secretariaat Liantis. 

Inge Verdonck, juridisch adviseur bij Acerta bevestigt: “Een relatie behoort tot de privésfeer. Het bedrijf waarvoor je werkt heeft geen zaken met op wie je verliefd bent of in bed duikt. Werkgevers die een maatregel in die aard in hun arbeidsreglement opnemen, hebben geen wettelijke grond om dat te verantwoorden.”

Al hangt er uiteraard een ‘maar’ aan verliefdheden op de werkvloer. Wanneer die de werkprestaties naar beneden halen, bijvoorbeeld. “Als die relatie uitmondt in zaken die in het openbaar niet kunnen- stel dat werknemers betrapt worden- dan is dat een andere zaak, natuurlijk”, zegt Debruyckere. “Of als de baas zijn of haar ondergeschikte stelselmatig gaat bevoordelen, komen we in de sfeer van discriminatie”, vult Verdonck aan. “Heeft de relatie een weerslag op het functioneren van de arbeidskrachten, dan is er wel een probleem.”

Gedragscode

Concrete spelregels in het arbeidsreglement hebben weinig zin, maar het gebeurt wel dat bedrijven een gedragscode- geschreven of ongeschreven- naar voor schuiven. Weliswaar slechts één op drie werknemers zegt weet te hebben van zo’n richtlijn op zijn of haar werkvloer. “Het gebeurt inderdaad niet overal”, zegt Debruyckere. “Een kleine kmo zal zich niet bezighouden met hypothetische situaties. In grotere bedrijven is de kans groter dat zo’n document bestaat. Bij ons is het vooral het gezond verstand dat moet primeren in zo’n situaties. Wij raden bedrijven aan om rond de tafel te zitten en naar een oplossing te zoeken. Soms is er helemaal geen probleem, soms kan een overplaatsing in een gelijkwaardige functie een oplossing vormen.”

Colruyt Group, bijvoorbeeld, heeft geen specifieke regels over relaties op het werk in het arbeidsreglement opgenomen. Al vragen zij nieuwe krachten wel naar een verklaring rond familierelaties. “In dat document geeft de medewerker aan geen invloed te zullen uitoefenen op een familielid- dat kan zowel een zoon of dochter, maar dus ook een partner zijn- dat ook binnen Colruyt Group werkt”, klinkt het. “Komt er een nieuwe relatie tot stand, dan vragen we wel dat de chef van die mensen op de hoogte wordt gebracht en zoeken we indien nodig een oplossing in onderling overleg.” 

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jozef Van Schuerbeeck

    Overal waar er veel volk werkt ontstaan er koppeltjes. In de hogere regionen kan dat misschien tot misschien tot favoritisme leiden. Als dat gebeurd onder de gewone werknemers dan zie ik niet in dat hun werk daar zo onder lijden.

  • Jozef Van der Elst

    Stom stom , als hij zo veel verdient dan neemt zij ontslag. Dan is ze geen werkneemster meer daar, en opgelost is de zaak. Voor mij speelt er iets anders.....

Lees meer