"Gerichte welzijnsdrankjes", zo noemt Coca-Cola de frisdranken met bestanddelen van de wietplant die het op de markt wil brengen.
Coca-Cola "Gerichte welzijnsdrankjes", zo noemt Coca-Cola de frisdranken met bestanddelen van de wietplant die het op de markt wil brengen.

Coca-Cola wil wiet in frisdranken mengen

Coca-Cola lonkt naar de groeiende markt van frisdranken die cannabis-bestanddelen bevatten. Vandaag verklaart de frisdrankgigant dat het CBD, het pijnstillende maar niet psychoactieve bestanddeel van de wietplant, overweegt te mengen in wat het "gerichte welzijnsdrankjes" noemt. Coca-Cola voert gesprekken met de Canadese wietkweker Aurora Cannabis om samen dergelijke drankjes te ontwikkelen.

CBD, dat de gebruiker niet stoned maakt maar gebruikt wordt tegen ontstekingen, pijn en misselijkheid, is het hoofdbestanddeel van de zogenaamde 'wietolie' die in ons land nog steeds verboden is, ook voor medische toepassingen. Zakenblad Bloomberg rapporteerde als eerste de interesse van Coca-Cola. Over een mogelijk samenwerkingsakkoord wilden Coca-Cola noch Aurora Cannabis commentaar geven.

Enorm potentieel

"Er gebeurt op dit vlak heel veel de laatste tijd en we zijn van oordeel dat het een groot potentieel heeft", stelt Aurora-woordvoerster Heather MacGregor. "De cannabisindustrie heeft wereldwijd een enorm potentieel".

Constellation Brands, het moederbedrijf van onder meer biermerk Corona en wodkamerk Svedka, kondigde vorige maand aan dat het een bijkomende 4 miljard dollar pompt in het Canadese wietbedrijf Canopy Growth. Lagunitas, een biermerk dat in de portefeuille van Heineken zit, heeft al een drankje dat THC bevat, het psychoactieve bestanddeel van cannabis. Daar word je dus wel stoned van en het kan voorlopig enkel in Californische wietapotheken gekocht worden. Ook Molson Coors en Diageo, de brouwer van Guinness, houden gesprekken met cannabisproducenten.

Canada staat op het punt het recreatieve gebruik van cannabis te legaliseren. In de VS is het nog een illegale drug, maar enkele staten hebben wiet gedecriminaliseerd. 

In juni keurde de Food and Drug Administration, het Amerikaanse overheidsagentschap dat de kwaliteit van voedsel en medicijnen controleert, het middel Epidiolex tegen epilepsie goed. Het is het eerste medicijn op basis van cannabis dat in de VS wordt goedgekeurd. 

29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Peter Fernandez

    Voor de duidelijkheid : Coca-cola volgt de industrie nauwgezet en is geïnteresseerd om CBD - het ingrediënt in cannabis die pijn verzacht maar je niet high maakt - in haar dranken te vermengen. Coca-cola is in gesprek met het Canadese Aurora Cannabis om samen de drank te ontwikkelen.

  • Geert Noels

    Maggie het Blok aan ons been,zal wel als allerlaatse wiet toelaten zeker?

Lees meer