ANP

Colruyt koopt voortaan vlees rechtstreeks bij de boeren aan

Colruyt gaat rundvlees rechtstreeks bij de boeren aankopen. De veehandelaar wordt gepasseerd, bericht De Standaard vandaag.

Colruyt Group (Colruyt, Spar, Okay, Bio-planet, enzovoort) zegt dat het door rechtstreeks rundvlees in te kopen de toeleveringsketen korter én transparanter zal maken. De rechtstreekse aankoop betekent dat Colruyt de groothandelaar én de vee­handelaar passeert én de relatie met de slachthuizen hertekent. Die laatste worden pure dienstverleners die tegen een bepaalde kostprijs de runderen slachten. De boer krijgt een hogere prijs én een afnamegarantie.

Colruyt vermoedt dat dit initiatief, dat met negentig boeren start en goed is voor 10 procent van het rundvlees dat Colruyt Group inkoopt, zal groeien. In het model moeten de boeren zich wel groeperen in een producentenorganisatie. "Het kan een gamechanger worden. We hopen dat ons voorbeeld gevolgd wordt", zegt Stefan Goethaert, de algemeen directeur Colruyt Group ­Fine Food.

Hendrik Vandamme, de voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), is sceptisch. "Ik begrijp dat boeren zich willen groeperen. Dat is zinvol als het een meerwaarde kan creëren, waardoor de veehouders kostendekkend kunnen werken. Mijn vraag is bij wie de meerwaarde ­terechtkomt.”

17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan hertogs

    Als er Boni op staat hoeft het niet voor mij....70% is niet te vreten.

  • Artuur Lemmens

    Koop je vlees bij een slager? De slager heet hier Colruyt. Dus, inderdaad, koop je vlees daar. En rechtstreeks van de boerderij. Mooi toch?

Lees meer