Photo News

Coucke investeert in waterzuivering: “We hadden niet veel tijd nodig om hem van ons project te overtuigen”

Ondernemer Marc Coucke investeert in Ekopak, dat industriële waterzuiveringssystemen ontwikkelt en installeert. Via zijn investeringsmaatschappij Alychlo neemt Coucke een belang van 49 procent in het bedrijf uit het West-Vlaamse Tielt.

Volgens Coucke is Ekopak "een gamechanger". De Tieltse onderneming maakt van de waterstromen van bedrijven quasi gesloten ketens. Met haar technologie helpt ze bedrijven water te besparen en behandelt ze het afvalwater van bedrijven tot drinkwater of herbruikbaar proceswater.

De laatste jaren kende Ekopak een grote groei, met installaties in elf landen. "Ondertussen zijn wereldwijd al 700 bedrijven klant bij ons, waarvan 400 in België", zegt eigenaar Pieter Loose. "Daarom hebben we groeikapitaal nodig. We waren op zoek naar een investeerder die snel beslissingen kan nemen en toen kwamen we via via in contact met Marc Coucke. We hadden niet veel tijd nodig om hem van ons project te overtuigen. We zijn heel blij dat hij er is ingestapt."

Water wordt schaars en ons land verbruikt jaarlijks meer dan 20 procent van de langetermijnvoorraad

Pieter Loose

Volgens Loose is de filosofie achter Ekopak het veiligstellen van de waterreserves. "Water wordt schaars en ons land verbruikt jaarlijks meer dan 20 procent van de langetermijnvoorraad", zegt hij. "We kunnen het niet blijven oppompen. Daarom zijn we ons met Ekopak verder gaan toeleggen op het slimmer inzetten en recuperen van water."

Ambitie

Ook Coucke is overtuigd van die filosofie. Met de kapitaalsverhoging wil hij het West-Vlaamse bedrijf internationaal nog sneller doen groeien. Volgens hem past Ekopak ook binnen een bredere maatschappelijke context en biedt het bedrijf "aanzienlijke ecologische en maatschappelijke relevantie". "Bedrijven die met Ekopak werken, maken het verschil", aldus Coucke. "We denken dus dat er nog heel veel groeipotentieel is.”

De ambitie ligt dan ook hoog. “Je kan met de technologie het water gaan halen waar het voorhanden is, bijvoorbeeld water uit de zee en rivieren, en het perfect zuiveren, gebruiken voor bedrijven, ziekenhuizen en ganse wijken, en het dan nadien opnieuw zuiveren en teruggeven aan de natuur”, zegt Coucke. “Dan kan het grondwater echt gebruikt worden waar het voor dient: de bewoners en de natuur.”

In Durbuy, waar Coucke onder meer Adventure Valley bezit, wil de ondernemer meteen het goede voorbeeld geven. Op termijn wil hij dat het ganse park draait op de waterzuiveringssystemen van Ekopak. “Daarnaast komt er een educatief centrum om de meer dan 30.000 kinderen die elk jaar een week naar Durbuy komen met school of vakantiekampen, bewust te maken rond watergebruik.”

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Geert Janssens

    Toch iemand die zijn geld verdient in België die het ook weer investeert in België investeert

  • Sam Valkenborgs

    Als hij geld ruikt is hij daar..

Lees meer