De monero wordt steeds populairder.
Thinkstock De monero wordt steeds populairder.

Criminelen verliezen interesse in bitcoin

De virtuele munt bitcoin is niet langer in trek bij zijn grootste fans en gebruikers van het eerste uur: criminelen. Die verkiezen nu cryptomunten die minder traceerbaar zijn, zoals de monero, schrijft het financiële persagentschap Bloomberg.

Speurders maken steeds meer gebruik van bepaalde software om mensen die in bitcoin verhandelen, te identificeren. En ook bedrijven als Chainalysis slagen er steeds meer in om de bitcoin te linken met criminele activiteiten zoals witwassen.
Dit maakt alternatieven aantrekkelijker, waarschuwde ook Europol al enkele maanden geleden. De koers van de monero ging de voorbije twee maanden dan ook door het dak. En ook ethereum en Zcash winnen steeds meer aan populariteit in de digitale onderwereld. Zo vragen hackers naar deze 'munten' in plaats van een betaling in bitcoin, als ze een gebruiker afpersen. 

De koers van de monero verviervoudigde de jongste maanden tot 349 dollar per stuk. De stijging van deze nog relatief jonge 'munt' gaat daarmee sneller dan die van de bitcoin. Die laatste zag zijn waarde zowat verdubbelen in dezelfde periode, maar blijft wel veruit het meeste waard.

De handel in bitcoins maakt gebruik van blockchaintechnologie, waardoor dus van alle transacties -het exacte tijdstip en bedrag-, zender én ontvanger gekend zijn. Dat is allesbehalve geruststellend voor criminelen. De monero, gecreëerd in 2014, maakt daarentegen gebruik van valse adressen en valse bedragen, om te maskeren wie er precies achter de transacties zit. Al menen analisten dat de meerderheid van de gebruikers nog altijd te goeder trouw handelt.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Francinne Declerque

    Oud nieuws, niet alleen criminelen zijn gaan lopen bij bitcoin, ook de creatieve speler, de fees zijn te duur, transactietijden te lang en de Exchanges liggen te pas en onpas plat bij sterke stijging of daling. Maar dat laatste geldt voor de meeste cryptocurrencies. De Middle man moet er van tussen, en Exchanges echt gedecentraliseerd worden. Heeft overheid zich nergens meer mee te bemoeien.

  • Ronny Ooms

    Hoe komen ze toch op het idee om de digitale zwartmunten te vernoemen. Ik heb er zelfs nog nooit van gehoord, en nu zal de slimme media de criminelen helpen welke munt ze moeten zoeken en verhandelen. Dikke proficiat!

Lees meer