Het protest richt zich tegen directrice Natalie Nougayrède.
AFP Het protest richt zich tegen directrice Natalie Nougayrède.

Crisis bij Le Monde: zeven redactiechefs stappen op

Bij de Franse krant Le Monde zijn gisteren zeven van de elf redactiechefs opgestapt. De chefs schreven in een e-mail dat ze geen vertrouwen meer hebben in de directie, waardoor ze niet meer in staat zijn hun werk naar behoren uit te voeren.

Directrice Natalie Nougayrède, die een jaar geleden werd aangesteld, ligt al geruime tijd in de clinch met de redacteurs van de krant. De aanleiding zijn haar plannen om Le Monde te reorganiseren.

57 journalisten van de krant zouden daarbij overgeplaatst worden, onder andere naar de digitale redactie, en voor de krant zelf wil Nougayrède een nieuwe formule uitwerken. Zondag besliste ze die nieuwe formule uit te stellen, nadat een onderzoek naar de crisis bij de krant was uitgelekt. De redactieraad eiste gisteren dat ze orde op zaken zou stellen.

"Gebrek aan vertrouwen"
Toen die verduidelijking er niet meteen kwam, beslisten zeven redactiechefs op te stappen. "De voorbije maanden hebben we al meermaals gewaarschuwd voor belangrijke functionele problemen", schreven de aftredende chefs in een e-mail aan Nougayrède en CEO Louis Dreyfus, die het persbureau AFP kon inkijken. "Een gebrek aan vertrouwen en communicatie met de directie verhinderen ons onze rol als redactiechef te vervullen."

Lees meer