3
BELGA

Exclusief voor abonnees

Daarom smaken Amerikanen onze Belgische bieren niet meer

Bierexport naar Verenigde Staten 12% achteruit

Onze eigen bierconsumptie gaat er voor het eerst sinds lang niet meer op achteruit. Tsjing! De Amerikanen dronken vorig jaar echter zo’n 130 miljoen Belgische pintjes en speciaalbieren minder. Die brouwen ze voortaan immers zelf, al dan niet slim gekopieerd. Of hoe ’Buy local, drink local’ ons populairste exportproduct pijn doet.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het bierverbruik in eigen land is na een jarenlange daling gestabiliseerd. We dronken vorig jaar goed 7 miljoen hectoliter – omgerekend ruim 2,8 miljard pintjes, met dank aan de mooie zomer en het WK. Schol! Onze brouwerijen voerden voor het eerst ook meer uit dan de Duitsers en Nederlanders. Toch hangen er boven die bierexport – goed voor 70% van de ruim 20 miljoen hectoliter die we jaarlijks produceren – ook donderwolken. Amerika, na Frankrijk en Nederland onze grootste afnemer, loopt niet meer van stapel voor onze pils- en speciaalbieren.

We hebben met Amerika-verhaal jarenlang in een ‘bubble’ geleefd. Iedereen kan bier brouwen.

André Janssens
3 Biersommelier Sofie Van Rafelghem met enkele Amerikaanse bieren
Steven Richardson Biersommelier Sofie Van Rafelghem met enkele Amerikaanse bieren

“Belgische bieren blijven een succes in het buitenland. Algemeen ging de export er met 2,2% op vooruit. Wel merkten we dat traditioneel sterke markten, zoals de VS en China, het door toenemende concurrentie moeilijker hadden”, zegt Nathalie Poissonier, directeur van vakvereniging Belgian Brewers. De export daalde met 12% - ofwel bijna 130 miljoen pintjes minder. “Amerika telde vorig jaar al 7.000 brouwerijen, tegenover de 304 bij ons. Dat is behoorlijk wat concurrentie. Ook China (-21%, nvdr) begint steeds meer zelf te brouwen.” De exportdaling van 33,7% op de veel kleinere afzetmarkt in het VK, wordt dan weer toegeschreven aan de brexitperikelen en de dure euro, waardoor de Britten fors meer voor een Belgisch pintje betalen.

3 Nathalie Poissonnier, Directeur van 'Belgian Brewers’: “Nog niet panikeren.”
BELGA Nathalie Poissonnier, Directeur van 'Belgian Brewers’: “Nog niet panikeren.”

“De Belgische export naar de VS zal nóg drastisch verminderen”, voorspelt André Janssens van Hoevebrouwerij Hof ten Dormaal in Tildonk. “Met het Amerikaans verhaal hebben we 5 à 6 jaar in een ‘bubble’ geleefd. Het was een te simpel idee dat wij de wereld bier hebben leren drinken. Iedereen kan dat eigenlijk produceren. Met meer financiële mogelijkheden doen de Amerikanen dat soms zelfs beter.” Met de hype van de speciaalbieren komen er in de VS nog steeds massa’s microbrouwerijen bij, micro maar wel naar Amerikaanse normen. “Dat leidt ginds tot overproductie en promoties, waardoor de Amerikanen eerder voor hun eigen bieren kiezen dan de dure Belgische: ‘Buy local, drink local’.”

Gekopieerd

Brouwerij Omer Vander Ghinste, dat Omer en LeFort brouwt, zag een drietal jaar geleden de voordien nog enorme Amerikaanse vraag naar Vlaamse zure bieren stilvallen. “Nog net op tijd konden we een investering in onze afdeling voor zuur bier afblazen. Gelukkig vertegenwoordigde Amerika slechts enkele procenten van onze verkoop”, zegt Nicolas Degryse. “Tien jaar geleden dronken enkel echte bierliefhebbers in de VS onze specifieke geuzen en zwaardere bieren. Een ‘booming markt’ voor Belgische brouwers”, weet de marketingverantwoordelijke. “Maar de Amerikanen zaten natuurlijk niet stil, en de ontelbare craft breweries brouwen ondertussen alles wat hier wordt gebotteld. Gekopieerd? Misschien, maar wel niet zelden met behulp van Belgische brouwers. “

Zo kwamen de broeders van de Spencer Brewery, die met Spencer Trappist het enige niet-Europese trappistenbier van hoge gisting brouwen, de stiel hier leren. De monniken maakten enkele trips naar Europa waarbij ze onder meer de abdij van Westmalle en de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren aandeden. Sinds 2013 brouwen ze onder meer een eigen blonde Spencer Trappist Ale, maar ook een India Pale Ale en Imperial Stout.

De oplossing? Trend van alcoholarme bieren in export voortzetten.

Nathalie Poissonier

Hof ten Dormaal dat tien jaar geleden eigen bieren begon te ontwikkelen en brouwen zag haar export naar de VS de jongste jaren van 80 naar 20% van haar productie teruglopen, tot nog zo’n 350 hectoliter. “Het gaat bijna uitsluitend om ons geuzebier ‘Zure van Tildonk’. In de VS vinden ze het traditionele Belgian Beer ondertussen ‘boring’. We hebben ons te lang aan onze lekkere trappistenbieren en tripels vastgehouden. De Amerikanen grijpen nu liever naar innovatievere bieren uit Australië, Kreta en Letland.”

Nog niet panikeren

Panikeren doet vakvereniging Belgische Brouwers nog niet: “Laat ons dit jaar afwachten, mogelijk herpakken we ons.” Poissonier: “Het aandeel non-alcoholische en laagalcoholische bieren – nu al 5% van het marktaandeel – zit in de lift. Na het succes bij de pils komen er nu ook meer alcoholarme speciaalbieren. Die trend kan zich ook in de export voortzetten.”

22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Johan De Clercq

    Hier in Canada : 8 dollar voor een stella,.... 6.75 € voor een beter lokaal bier van de micro brouwerij om de hoek.... Keuze is niet moeilijk hoor....

  • Christine Laevers

    Ik denk dat er een mentaliteitsstroming in vele landen opkomt om 'local' te consumeren. In principe kan iedereen met wat know-how bier en/of wijn maken.

Lees meer