3
BELGA

Exclusief voor abonnees

Daarom smaken Amerikanen onze Belgische bieren niet meer

Bierexport naar Verenigde Staten 12% achteruit

Onze eigen bierconsumptie gaat er voor het eerst sinds lang niet meer op achteruit. Tsjing! De Amerikanen dronken vorig jaar echter zo’n 130 miljoen Belgische pintjes en speciaalbieren minder. Die brouwen ze voortaan immers zelf, al dan niet slim gekopieerd. Of hoe ’Buy local, drink local’ ons populairste exportproduct pijn doet.

Het bierverbruik in eigen land is na een jarenlange daling gestabiliseerd. We dronken vorig jaar goed 7 miljoen hectoliter – omgerekend ruim 2,8 miljard pintjes, met dank aan de mooie zomer en het WK. Schol! Onze brouwerijen voerden voor het eerst ook meer uit dan de Duitsers en Nederlanders. Toch hangen er boven die bierexport – goed voor 70% van de ruim 20 miljoen hectoliter die we jaarlijks produceren – ook donderwolken. Amerika, na Frankrijk en Nederland onze grootste afnemer, loopt niet meer van stapel voor onze pils- en speciaalbieren.

We hebben met Amerika-verhaal jarenlang in een ‘bubble’ geleefd. Iedereen kan bier brouwen.

André Janssens
3 Biersommelier Sofie Van Rafelghem met enkele Amerikaanse bieren
Steven Richardson Biersommelier Sofie Van Rafelghem met enkele Amerikaanse bieren

Je hebt 21% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

  • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
  • Slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wil
Abonneer je nu

22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Johan De Clercq

    Hier in Canada : 8 dollar voor een stella,.... 6.75 € voor een beter lokaal bier van de micro brouwerij om de hoek.... Keuze is niet moeilijk hoor....

  • Christine Laevers

    Ik denk dat er een mentaliteitsstroming in vele landen opkomt om 'local' te consumeren. In principe kan iedereen met wat know-how bier en/of wijn maken.

Lees meer