Dacia houdt waarschuwingsstaking in Roemenië

De werknemers van de Roemeense autofabrikant Dacia, een onderdeel van het Franse Renault, hebben vandaag gedurende twee uren een waarschuwingsstaking gehouden. De actie volgt op het mislukken van loonbesprekingen met de directie.

De vakbonden eisen voor 2008 een loonsverhoging bestaande uit een vaste som van 550 lei (148 euro) in twee schijven, een verhoging van premies die bij Pasen en Kerstmis worden toegekend en een winstdeelname van 15 procent. De eisenbundel omvat ruim een dozijn punten. "Indien aan onze eisen niet voldaan wordt, kondigen we op 24 maart een algemene staking af", aldus vakbondsverantwoordelijke Ion Iordache.

Het gemiddeld loon van een arbeider bij Dacia bedraagt 300 euro. De onderhandelingen liepen spaak nadat de directie een loonsverhoging met 7 procent voorstelde, onvoldoende om de inflatie op te vangen.
De directie verzekert dat de onderhandelingen worden voortgezet en heeft er "vertrouwen" in dat er een compromisoplossing wordt gevonden.

De grootste Roemeense autobouwer werd in 1999 overgenomen door de Franse groep Renault. Vorig jaar verkocht Dacia ruim 230.000 wagens in Roemenië en het buitenland, een stijging met 17,4 pct vergeleken met 2006. (belga/sd)

Lees meer