Alexander De Croo.
VRT Alexander De Croo.

De Croo: "Logisch dat we op termijn werknemers minder met auto's gaan betalen"


Bedrijfswagens afschaffen of niet? Lastige vraag voor de liberale vicepremier Alexander De Croo in 'De Zevende Dag'. "Eerst de mensen meer netto loon geven en dan het systeem veranderen", klonk het.

Of ons land genoeg doet om de klimaatverandering tegen te gaan, luidde de vraag in 'De Zevende Dag'. Wat doen we met het systeem van de bedrijfswagens bijvoorbeeld? "Om de klimaatproblematiek te herleiden tot de bedrijfswagens, dat is misschien wel heel kort door de bocht", reageerde vicepremier Alexander De Croo (Open Vld).

Maar hij wilde wel een opening maken. "Bedrijfswagens zijn in ons land een deel van het loon. Is het logisch dat je mensen meer met geld betaalt, dan dat je ze met auto's betaalt? Natuurlijk. Tenminste: als we in de richting gaan van datgene waar we met deze regering dit jaar zijn beziggeweest: zorgen dat mensen die werken netto meer overhouden. Als we een stapje verder gaan en ze meer in geld gaan verlonen, dan lijkt het me logisch dat we dat minder met auto's gaan doen. Maar wel in die volgorde: eerst de mensen meer netto loon geven en dan het systeem veranderen."

De opmerking dat gepensioneerden en steuntrekkers het wel met minder moeten doen, als gevolg van maatregelen van deze regering, ontwijkt De Croo enigszins. "We krijgen als politici vaak de opmerking dat we te veel met het moment bezig zijn. Wij hebben een hervorming op lange termijn gedaan. Wat wij doen is zaaien. Het effect van de maatregelen die wij genomen hebben, zullen we later voelen. Dat neemt tijd."

Lees meer