5 Pierre Moscovici (L) Mario Draghi en Mario Centeno .
AFP Pierre Moscovici (L) Mario Draghi en Mario Centeno .

Exclusief voor abonnees

De euro is jarig, maar een feest is het niet: “Ik weet niet of de euro een volgende grote crisis kan weerstaan”

Lage rente, lage inflatie en behoorlijke economische groei. De euro heeft de deelnemende landen in de twintig jaar die de munt bestaat veel goeds gebracht. Maar het voortbestaan van de munt is niet gegarandeerd.

Het beeld van een zurig kijkende Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank, met een grote euromunt in zijn hand zegt genoeg. Twintig jaar na de lancering van de Europese eenheidsmunt is er weinig om te lachen. “De Europese Commissie en de Europese Centrale Bank hebben zich wel op de rug geklopt, maar veel minder uitbundig dan bij het tienjarig jubileum van de euro’’, weet Bert Colijn, eurozone-expert bij het Economisch Bureau van ING.

Je hebt 13% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Erwin Van Roy

    over de wereld zijn er 36 landen waar ze de Euro hanteren en daar komen de komende jaren nog 6 landen bij. dus in 42 landen over heel de wereld kan je betalen met de Euro dus zo zwak zal de Euro wel niet zijn zeker.

  • Ronald Boudewijns

    Euro afschaffen en zo snel mogelijk... er zijn van die paljassen in Europa die er veel geld aan verdiend hebben en nog verdienen, en het plebs is alleen maar armer van geworden.... onnozelaars. De Britten zijn de enigen die het tot hiertoe gesnapt hebben.

Lees meer