5 .
Belga .

Exclusief voor abonnees

De tips van vier topbeleggers: dé aandelen voor dit najaar

2018 was nog niet meteen een fantastisch jaar voor wie in aandelen belegt. Zeker de Europese beurzen hebben het, na jaren van mooie groei, moeilijk. Welke aandelen kunnen het najaar toch opvrolijken? Die vraag legden we voor aan vier marktenspecialisten: Tom Simonts (KBC), Guy Lerminiaux (Degroof Petercam), Lorenzo Van Der Vaeren (ING) en Erik Joly (ABN Amro).

Tom Simonts

Argenx

"Het biotechbedrijf rapporteerde enkele weken geleden zeer bevredigende testcijfers voor zijn sterproduct (in ontwikkeling). Maar omdat het 300 miljoen dollar tankte én omdat de publicatie voor de buitenwereld nogal warrig was, is het nu wachten op begin december. Dan worden de gedetailleerde testdata vrijgegeven, wat voor opluchting en zekerheid in de markt moet zorgen. Zowat alle analisten verhoogden de voorbije weken hun adviezen voor het aandeel."

5 Tom Simonts
rv Tom Simonts

Guy Lerminiaux

Euronav

"Met Euronav heb je een aandeel waarvan de waarde in een korte periode gemakkelijk kan verdubbelen. Het enige probleem is dat je niet weet wanneer dat gaat gebeuren. Maar het staat zo goed als vast dat het vroeg of laat kán gebeuren. Ondertussen bengelt de koers van het aandeel onderaan en heb je als belegger enkel te wachten op het moment dat de tarieven voor het vervoer van olie over zee opnieuw normaliseren. Geduld zal beloond worden."

5 Guy Lerminiaux (Degroof Petercam)
rv Guy Lerminiaux (Degroof Petercam)

Lorenzo Van Der Vaeren

Solvay

"Na de transformatie van de groep heeft Solvay nu enkele activiteiten die voor een robuuste groei zullen zorgen. De groep zal profiteren van het thema mobiliteit, met name bij de verlichting van vliegtuigen en auto's, en bij de productie van bepaalde batterijcomponenten voor elektrische voertuigen. Op korte termijn kan Solvay profiteren van een nieuwe CEO, de groei van het aantal schaliegasbronnen in de VS en de zwakte van de euro tegenover de dollar."

5 Lorenzo Van Der Vaeren (ING)
Melissa Van Boxstael Lorenzo Van Der Vaeren (ING)

Erik Joly

Umicore

"De geschiedenis van het Belgische Umicore gaat terug tot aan het begin van de 19de eeuw. Oorspronkelijk legde het bedrijf zich toe op de exploitatie van zink- en kopermijnen evenals raffinage- activiteiten. Vandaag situeren de activiteiten zich rond vier segmenten: katalyse, materialen, performance (en energie) en recycling."

5 Erik Joly (ABN Amro)
rv Erik Joly (ABN Amro)

Michaël van Droogenbroeck

Uiteenlopende tips in uiteenlopende sectoren. Argenx en zeker Umicore hebben de voorbije jaren een mooi parcours afgelegd en dat heeft de beurskoers naar boven gestuwd. Maar volgens de analisten die het aandeel aanbevelen, is er dus nog potentieel. Solvay heeft de voorbije jaren de vruchten geplukt van de transformatie die het vijf jaar geleden heeft ingezet en kon op de investeerdersdag onlangs met goede vooruitzichten uitpakken. Euronav had de voorbije jaren te lijden onder de moeilijke marktomstandigheden, onder meer door een overaanbod aan olietankers. Hier is het wachten op het kantelmoment.

Tom Simonts

BMW

"Onlangs moest BMW als laatste van de 'Grote Duitse Drie' - naast Volkswagen en Daimler - toegegeven dat de verwachtingen voor 2018 té optimistisch werden ingeschat. Dat was voor nogal wat beleggers een opluchting, omdat een onzekerheid vertaald werd in een feit. Het winstalarm kan een teken zijn dat het management met redelijke zekerheid een toekomst verwacht van onderliggende winst, winstgroei, succes van de X-reeks en algemene soliditeit van het merk. Zeker als de Amerikaanse president Trump zijn dreigementen tegenover de Europese autosector weer inslikt."

Guy Lerminiaux

ASML

"Als leverancier van machines voor de productie van halfgeleiders is dit bedrijf uniek inzake technologie en marktdominantie. Daardoor zal de groei de komende jaren gestaag worden voortgezet, net zoals in het verleden. Het aandeel is natuurlijk niet goedkoop, maar na de recente 'kleine' inzinking van de koers is het moment aangebroken om opnieuw wat (bij) te kopen."

Lorenzo Van Der Vaeren

Engie

"De transformatie van Engie verloopt volgens plan en het bedrijf bouwt de grondstoffenactiviteiten af om de blootstelling te vergroten aan segmenten waar de groep een concurrentievoordeel heeft. De elektriciteitsprijs heeft zich in 2017 bovendien gestabiliseerd en nadert nu het hoogste niveau van de laatste drie jaar. Natuurlijk is de onzekerheid over de al dan niet uitbreiding van kerncentrales in België een negatief element voor het bedrijf en zijn aandeelhouders, maar dat is geen reden om het aandeel aan de kant te schuiven. Engie is een zeer goede defensieve belegging voor beleggers die op zoek zijn naar rendement zonder te veel risico te willen lopen."

Erik Joly

Danone

"Deze van oorsprong Franse groep bezit een uitgebreide merkenportefeuille (Danone, Evian, Volvic, Nutrilon...). De zuivel- en plantaardige producten zijn goed voor de helft van de omzet. Gespecialiseerde voeding en mineraalwater tekenen elk voor een kwart van de omzet. Zestig procent van de verkoop vindt plaats buiten West-Europa."

Michaël van droogenbroeck

Ook hier een verzameling van aandelen uit verschillende sectoren en verschillende Europese landen. BMW is genoteerd in Duitsland en het aandeel heeft enkele moeilijke jaren achter de rug, maar heeft onder meer een hoog dividendrendement als troef. De voedingsgroep Danone kon het voorbije halfjaar mooie resultaten voorleggen en werkt ook aan hogere marges, maar het aandeel is sinds begin dit jaar wat teruggevallen. Het aandeel van ASML Holding is de voorbije tweeënhalf jaar bijna verdubbeld maar de voorbije maanden is het wat gezakt. En Engie is misschien een wat verrassende keuze vanwege de problemen in de kerncentrales in ons land, maar de nutsgigant heeft ook enkele troeven waar het dividendbeleid er zeker één van is.

Tom Simonts

Alibaba

"De Chinese Amazon.com staat al een tijdje onder druk op de beurs, maar tot nader order blijft de groei van het aantal leden, de omzet, de klanten en de vooruitzichten spectaculair. Het platform is marktleider in Azië, waardoor het ten volle profiteert van de groei van zowel de economie, de welvaart als de consumentenbestedingen. De verzuurde handelsrelatie tussen China en de VS kan normaliseren naarmate de tussentijdse verkiezingen in Amerika naderen, waardoor de groeicijfers weer de bovenhand kunnen halen."

Guy Lerminiaux

Walt Disney

"Met de komst van nieuwe digitale toepassingen is er heel wat gebeurd in de sector van de media en de telecom. Denk maar aan het succes van streaming - de opkomst van bijvoorbeeld Netflix - ten koste van de traditionele kabel. Disney is waarschijnlijk één van de enige spelers die sterk genoeg is om de concurrentie aan te gaan, zeker na de overname van Fox. Het aandeel trappelt al een paar jaar ter plaatse vanwege de algemene onzekerheid in de sector. We denken dat dit nu op zijn einde loopt en dat de beleggers opnieuw naar de groeiperspectieven van Disney zullen kijken. Ondertussen is het aandeel, gezien de positionering van het bedrijf, vrij goedkoop geworden."

Lorenzo Van Der Vaeren

Walt Disney

"Disney is een bedrijf dat de afgelopen jaren volledig is getransformeerd. Het lanceert zijn eigen streaming-activiteiten in 2019 en er zijn geen Disney-films beschikbaar via Netflix. In de toekomst zal streaming zeker een groeimotor zijn. De divisie Parks & Resorts profiteert van aanzienlijke inkomsten dankzij het groeimomentum in Frankrijk (de 25ste verjaardag van Disneyland Parijs) en Shanghai (de opening van een Toy Story Land). Studio Entertainment heeft sterke merken zoals Pixar, Marvel, en Touchstone Lucasfilm, die met succesvolle films als onder meer 'Star Wars', 'Cars' en 'Black Panther' aanzienlijke inkomsten en winst genereren. Dankzij de Amerikaanse belastinghervorming zag het bedrijf het fiscale tarief dalen van 26 naar 21%, wat ook een zeer positief element is voor de aandeelhouders."

Erik Joly

Amazon.com

"De groep van Jeff Bezos was oorspronkelijk niets meer dan een boekhandel. Ondertussen is Amazon uitgegroeid tot de grootste online retailer ter wereld, die naast boeken zowat alles te koop aanbiedt dat verhandelbaar is. Hoewel de Amerikaanse thuismarkt belangrijk blijft, wordt een derde van de omzet in het buitenland gerealiseerd. Duitsland en Japan zijn belangrijke afzetmarkten."

Michaël van droogenbroeck

Opmerkelijke gelijkenissen bij de favoriete Amerikaanse aandelen: Walt Disney wordt door twee analisten getipt. Het aandeel van de mediagigant is de voorbije vijf jaar bijna verdubbeld in waarde, maar volgens de analisten is het aandeel toch vrij goedkoop. Ook tussen de twee andere tips, Amazon en Alibaba, zijn er vanzelfsprekend grote gelijkenissen: allebei een dominante speler in de e-commerce en zeker bij Amazon is de beurskoers de voorbije jaren onwaarschijnlijk sterk gestegen. Maar de twee reuzen hebben volgens de analisten die de twee bedrijven tipten, nog een mooi groeiparcours.

18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • johan vandeweghe

    als er iets te verdienen valt zullen ze het niet aan onze neus hangen je wel in deput duwen zeker weten

  • Daniel Verlé

    Die tips zijn goed zolang de beurs stijgt. Zakt de beurs, dan gaan deze zogenaamde specialisten evengoed de dieperik in.

Lees meer