Het hoofdkwartier van Deutsche Bank in Frankfurt.
AFP Het hoofdkwartier van Deutsche Bank in Frankfurt.

Deutsche Bank gaat 18.000 banen schrappen en richt ‘bad bank’ van 74 miljard euro op

Deutsche Bank wil 18.000 banen schrappen tegen 2022. Dat is goed voor een vijfde van het personeelsbestand. De bank zal zich onder meer terugtrekken uit de aandelenhandel. De bank richt ook een bad bank op, waarin ze 74 miljard euro aan risicovolle activa parkeert. De grootste Duitse bank verkeerde al jaren in moeilijkheden. Het gaat om de grootste herstructurering in de geschiedenis van de bank.

De uitgebreide bedrijfsherstructurering brengt Deutsche Bank in het tweede kwartaal in de rode cijfers. Inclusief de lasten van de herstructurering verwacht de grootste bank van Duitsland een verlies van ongeveer 500 miljoen euro vóór belastingen en 2,8 miljard euro na belastingen in de periode van april tot eind juni. De herstructurering zal in totaal naar verwachting 7,4 miljard euro kosten.

Met het besparingsprogramma wil de bank de kosten tegen 2022 terugbrengen tot 17 miljard euro. Topman Christian Sewing had op de jaarlijkse algemene vergadering in mei al “zware bezuinigingen” aangekondigd. 

Bad bank
Vandaag deelde Sewing mee dat de bank zich zal terugtrekken uit de aandelenhandel. Daarnaast moeten andere riskante handelsactiviteiten, zoals de handel in renteproducten, aangepast worden. Om de balansposten van deze bedrijfseenheden voor een bedrag van 74 miljard euro af te wikkelen, richt de bank een interne ‘bad bank’ op. De bank verschuift haar activiteiten tenslotte van investment banking naar Duitse zakelijke klanten. Deutsche Bank schrapt tot slot ook het dividend dit en volgend jaar.

Hoge boetes
De grootste bank van Duitsland verkeert al enige tijd in zwaar weer, met onder meer een gedaalde beurskoers en hoge boetes voor wantoestanden uit het verleden. Recentelijk liepen gesprekken over een samengaan met Commerzbank, een andere Duitse bank die het moeilijk heeft, op niets uit.

Eind maart had Deutsche Bank bijna 91.500 voltijds werknemers wereldwijd, waaronder een goede 41.500 in Duitsland. Het bedrijf is ook in ons land actief met een retailbank.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jean Pollet

    de banken afslanken , en hopen dan op winst .? banken op hun verantwoording wijzen Eerst de mensen verplichten . geld uit de muur ; loon op bankrekening . rente sparen 0 enz .dan sluiten en zelf internet bankieren ,?politiek moet ingrijpen

  • John Stahl

    DB zal nooit failliet gaan. Zelfs al hebben ze meer schulden dan Europa. Het systeem wordt kunstmatig in stand gehouden, want anders wordt het complete chaos. De rijken weten dat hun koppen zullen vallen indien ze de illusie niet in stand kunnen houden. Ondertussen zijn de plebs op vakantie of kijken ze naar de tour. Maar de lijn wordt dunner.

Lees meer