Nederlands minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem.
REUTERS Nederlands minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem.

Dijsselbloem verwacht dat IMF hulpprogramma mee zal financieren

De Nederlandse minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem verwacht dat het IMF een deel van de miljardenleningen aan Griekenland voor zijn rekening zal nemen. Dat heeft hij vandaag gezegd tijdens een spoeddebat over Griekenland in de Tweede Kamer.

Als eurogroepvoorzitter doet hij er alles aan om het Internationaal Monetair Fonds aan boord te houden, zei Dijsselbloem. Het IMF was betrokken bij de onderhandelingen over het noodprogramma en zal toezien op de implementatie ervan, maar het houdt zich vooralsnog afzijdig wat de financiering betreft. In oktober beslist het IMF of het een deel van de 86 miljard euro aan leningen op zich neemt. Het wil dat alleen maar doen als Griekenland een schuldherschikking krijgt.

Dijsselbloem heeft er vertrouwen in dat het IMF mee zal doen. Schuldverlichting is geen taboe, maar het bedrag dat Griekenland moet terugbetalen zal niet worden verminderd. Daar is de Nederlands regering niet voor, maar ook binnen de eurogroep is er geen overeenstemming over, klonk het. Er kan gepraat worden over looptijden van de leningen en andere voorwaarden, zoals de rentevoeten.

Dijsselbloem legde uit dat er wordt gekeken naar de kosten die de Grieken jaarlijks kwijt zijn aan de leningen. Die mogen niet boven de 15 procent van de omvang van de economie uitkomen. Volgens Dijsselbloem komen de bedragen de komende jaren niet boven de 12 procent uit. "Dus de schuld is gewoon houdbaar als de Grieken zich houden aan de afspraken."

De Nederlandse regering stemde reeds in met het hulpprogramma voor Griekenland, maar op aandringen van Geert Wilders (PVV) is de Tweede Kamer uit reces teruggekomen om over de zaak een debat te houden. Tijdens de verkiezingscampagne van 2012 verklaarde premier Mark Rutte dat Griekenland geen nieuwe hulp meer zou krijgen, maar die belofte heeft hij dus moeten intrekken.

Omwille van het debat zag de VVD van Rutte zich genoodzaakt om zich uit te spreken vóór de noodleningen. De christendemocratische CDA is tegen het Griekse programma. 

"De schuld is houdbaar als de Grieken zich houden aan de afspraken"

Lees meer