3 Koningin Elizabeth II.
Getty Images Koningin Elizabeth II.

Dit zijn de meest opvallende namen uit Paradise Papers

De Paradise Papers leggen niet alleen banden tussen de entourage van de Amerikaanse president Donald Trump en Rusland bloot, ze onthullen ook de financiële constructies in belastingparadijzen van enkele wereldberoemdheden. Dit zijn de meest opvallende namen.

1. Koningin Elizabeth II

De meest opvallende bekende naam in Paradise Papers is die van de Britse Queen. Zij zou via het hertogdom van Lancaster geld gestort hebben in een fonds op de Kaaimaneilanden dat via daar belegd werd in onder andere een drankenhandelaar en een winkelketen in meubels en huishoudartikels. Vanzelfsprekend kwam er geen reactie van het paleis. Het hertogdom reageerde wel, maar zei uit de lucht te vallen en niet te weten dat ze al twaalf jaar lang in bepaalde bedrijven investeerden.

2. Koningin Noor van Jordanië

Koningin Noor van Jordanië blijkt twee zogenaamde 'trusts' te hebben op Jersey, een van de Kanaaleilanden. De weduwe van koning Hoessein van Jordanië houdt vol dat ze zijn erfenis volgens "de hoogste ethische en wettelijke normen" beheert.

3 Madonna.
Getty Images Madonna.

3. Madonna

Madonna zou dan weer via een belastingparadijs investeren in medische apparatuur. De Queen of Pop reageerde voorlopig niet.

4. Bono

 Voor Bono is het niet de eerste keer dat zijn naam in dit soort dossiers staat. Dit keer blijkt hij via Malta, waar 5 procent belasting volstaat, geïnvesteerd te hebben in een Litouws shoppingcentrum. Zijn woordvoerster haastte zich om te verklaren dat Bono "een passieve, minderheidsinvesteerder was en dat het bedrijf in 2015 werd opgeheven". 

3 Bono.
REUTERS Bono.

5. Apple en co

Nike, Apple, Facebook, BNP Paribas en DHL: de Paradise Papers leiden naar een waslijst van ’s werelds grootste bedrijven. Elk product dat u koopt, lijkt wel naar een exotische belastingconstructie te leiden.

De Franse econoom Gabriel Zucman schat dat multinationals over de hele wereld elk jaar meer dan 600 miljard euro verschuiven naar constructies in belastingparadijzen, zo schrijven de onderzoeksjournalisten.

Apple is bijvoorbeeld gaan rondshoppen voor een nieuwe belastingconstructie in de Caraïben nadat het zijn constructie via Ierland had moeten opdoeken. Vorig jaar gaf de Europese Commissie Apple daarvoor nog een boete van 13 miljard euro.

Nog pittiger zijn de onthullingen rond Facebook en Twitter. Uit Paradise Papers blijkt dat Yuri Milner, Russisch miljardair en belangrijk investeerder in de twee sociaalnetwerkmastodonten, financiële banden had met twee bedrijven die eigendom zijn van de Russische overheid.

Indicaties dat het Kremlin invloed kreeg over Twitter en Facebook zijn er volgens het onderzoek niet

De linken tussen Milner, Twitter en Facebook waren al bekend. Maar zijn relatie met de financiële instellingen van het Kremlin worden nu pas onthuld. Indicaties dat het Kremlin invloed kreeg over Twitter en Facebook zijn er volgens het onderzoek niet.

6. Trudeaus rechterhand

In Canada zullen de Paradise Papers dan weer opschudding veroorzaken door een link met hun populaire eerste minister Justin Trudeau. Trudeaus rechterhand én geldschieter Stephen Bronfman heeft miljoenen dollars naar een trust op de Kaaimaneilanden versluisd. Op die manier ontweek hij belastingen in Canada, de VS en Israël.

7. Voormalige Pakistaanse premier Aziz

In de Paradise Papers duikt nu ook de naam van Shaukat Aziz op, tot 2007 eerste minister van Pakistan onder president Pervez Musharraf. De voormalige topbankier bij Citibank zou een geheim trustfonds gehad hebben op Bermuda, zonder dat aan de Pakistaanse autoriteiten te melden, hoewel dat verplicht is voor parlementsleden.

46 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Philip Waelkens

    Hoeveel papers gaat men nog schrijven, vooraleer er één achter tralies vliegt.

  • Dirk Saenen

    Nog maar eens een bewijs dat het verhogen van belastingen de rijken wegjaagt; en dat de rekening mag betaald worden door jan met de pet.

Lees meer