PHOTO_NEWS

Dooi in VS geeft Brusselse beurs vleugels

De verwachting dat Democraten en Republikeinen in de VS snel een compromis zullen vinden over het schuldenplafond voor de federale overheid, heeft de beurzen vleugels gegeven. In Brussel verdapperde de Bel20-index 1,95 procent tot 2.843,24 punten. De korf met de belangrijkste twintig aandelen telde slechts drie verliezers.

De grootste winsten waren voor de financiële titels KBC en Ageas. Een doorbraak in de impasse over het schuldenplafond verkleint immers de kans dat de VS hun financiële verplichtingen niet zouden kunnen nakomen. KBC zag zijn koers 5,46 procent opveren tot 39,09 euro. Dat Bank Degroof net zijn koersdoel had verlaagd tot 34,00 euro en een verkoopadvies had gegeven, deerde de beleggers niet. Ageas klom 3,43 procent tot 31,40 euro.

Hoewel de financiële waarden eruit sprongen, was de vooruitgang van de aandelenmarkt breed gedragen. Van de twintig aandelen uit de Bel20-index mochten er dertien een winst van minstens 1 procent bijschrijven.

Op de brede markt viel Hamon op. De verkoper van warmtewisselaars werd 5,16 procent meer waard bij een slotkoers van 14,89 euro. Het ging om de eerste winst in meer dan een week.

Ook Econocom stoomde stevig door. Het aandeel van het informaticabedrijf klom 5 procent tot een slotkoers van 6,30 euro. Ook hier was het de eerste winst in meer dan een week. Fondsbeheerder Johan Van Geeteruyen liet in De Tijd verstaan zijn positie in het achtergebleven bedrijf te behouden.

Bij de grote aandelen deden slechts drie aandelen niet mee aan het feest. D'Ieteren (-0,58 procent tot 34,07 euro), Telenet (-0,26 procent tot 36,17 euro) en UCB (-0,14 procent tot 44,00 euro) moesten maar een klein stapje achteruit.

Lees meer