Volgens de VDAB moeten er meer werkzoekenden worden opgeleid tot vrachtwagenchauffeur.
Photo News Volgens de VDAB moeten er meer werkzoekenden worden opgeleid tot vrachtwagenchauffeur.

Drie keer zoveel vacatures voor vrachtwagenchauffeurs op vijf jaar tijd

Het aantal vacatures dat de VDAB ontvangt voor vrachtwagenchauffeurs is op vijf jaar tijd verdrievoudigd. In 2014 waren het er 601, vorig jaar 1.803. In de voorbije twaalf maanden ontving de arbeidsbemiddelingsdienst 2.252 vacatures voor truckers, eind april stonden er daarvan 587 open. Omdat niet iedereen zomaar het gevraagde C of CE rijbewijs op zak heeft, organiseren Syntra Midden-Vlaanderen en Randstad Transport met ondersteuning van de VDAB opleidingstrajecten voor vrachtwagenchauffeurs. Vandaag hielden ze een infodag om de job en bijhorend opleidingstraject in de kijker te zetten.

“Net zoals in andere sectoren hebben de vergrijzing en de gunstige conjunctuur ook in de transportsector een grote impact en zorgen ze voor een tekort”, zegt Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van de VDAB. “Maar het zijn de specifieke kwaliteitsvereisten die maken dat dit een knelpuntberoep is en daarom extra aandacht verdienen. Er zijn namelijk maar weinig werkzoekenden met een passend rijbewijs en/of de nodige attesten.”

Volgens de VDAB moeten er meer werkzoekenden worden opgeleid tot vrachtwagenchauffeur. Een jaar geleden werd daarom beslist om extra capaciteit te creëren. Randstad Transport en Syntra Midden-Vlaanderen tekenden in op die vraag. Ze voorzien jaarlijks in zowat 200 opleidingstrajecten, via een traject waarbij ze een werkzoekende en een werkgever met elkaar matchen en vervolgens een individuele beroepsopleiding opstarten.

De werkzoekende start zijn of haar opleiding bij een bedrijf en volgt ondertussen praktijklessen bij de rijschool. Als de cursist de opleiding succesvol aflegt, neemt de werkgever hem of haar meteen in dienst. 

21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Riff Moyens

    Vrachtwagenchauffeur en het vrachtvervoer over de weg is de méést gecontroleerde sector in Europa. En nu van deze week met de nieuwe tachograaf kunnen de instanties de tacho uitlezen terwijl ze achter de vrachtwagen rijden. Wie heeft daar nog zin in.

  • Yves de Laet

    Ik heb ce. Totaal geen intresse meer: lage loon, elke dag files, lange dagen, gezeik met de politie, etc

Lees meer