EasyJet-oprichter Stelios
Haji-Ioannou looft een nooit geziene 'verklikpremie' van 5,6 miljoen euro uit.
REUTERS EasyJet-oprichter Stelios Haji-Ioannou looft een nooit geziene 'verklikpremie' van 5,6 miljoen euro uit.

EasyJet verdenkt bedrijfstop van corruptie en looft ‘verklikpremie’ van 5 miljoen uit

EasyJet-oprichter en grootaandeelhouder Stelios Haji-Ioannou looft een nooit-geziene ‘verklikpremie’ van 5 miljoen pond (5,6 miljoen euro) uit aan wie ‘de mol’ in zijn bedrijf verklikt. Zo wil hij onder een deal uitkomen waarbij easyJet 107 Airbus-vliegtuigen bestelde. De topman denkt dat bij die miljardenbestelling steekpenningen in ontvangst zijn genomen.

In een open brief roept de topman van de luchtvaartmaatschappij alle betrokkenen bij de deal op om zich te melden. Voor kleinere tip wil Haji-Ioannou 10.000 pond (11.000 euro) geven, maar wie ervoor kan zorgen dat de deal wordt ontbonden, beloont hij met 5 miljoen pond (5,6 miljoen euro).

Sowieso zijn het in de luchtvaart al moeilijke tijden door de coronacrisis, maar bij easyJet komt deze deal er nog eens bij. Topman Haji-Ioannou vreest dat zijn bedrijf het einde van het jaar niet haalt, als de megabestelling zal doorgaan. Bovendien heeft easyJet de vliegtuigen helemaal niet nodig, omdat het bedrijf volgens hem al over de modernste vloot beschikt.

Weelderig entertainment

Haji-Ioannou ligt al langer overhoop met het bestuur van easyJet, waarvan hij steevast zegt dat er ‘schurken’ inzitten. Het bestuur ontkent dat er onethisch is gehandeld bij de bestelling. In zijn open brief stelt de easyJet-topman nochtans dat ‘weelderig entertainment’ tijdens de Parijs Air Show, of ‘onverklaarbare rijkdom’ of ‘opzichtige uitgaven’ door easyJet-personeel een aanwijzing kunnen zijn voor de corruptie.

Vliegtuigbouwer Airbus wordt door Haji-Ioannou omschreven als ‘de meesters van de omkoping’. Daarmee verwijst hij naar een schikking van 3,6 miljard euro die het bedrijf in een omkopingszaak moet betalen voor het uitdelen van smeergeld.

Stelios Haji-Ioannou en zijn familie bezitten een derde van de aandelen van easyJet. Zijn vermogen wordt door Forbes geschat op ruim 1 miljard euro. Op 22 mei heeft hij een speciale aandeelhoudersvergadering bij elkaar geroepen waarin hij wil proberen om de CEO en enkele andere bestuurders uit het bedrijf weg te werken.

Lees ook:

Zo groot wordt bloedbad bij airlines: dit weten we over aantal ontslagen, geschrapte bestemmingen en nieuwste coronamaatregelen (+)

Wie is Lufthansa-CEO Carsten Spohr? Bikkelharde topmanager en gewiekst onderhandelaar: “Met hem zijn er geen spelletjes te spelen” (+)

24.000 ontslagen in luchtvaart: “Alleen de sterksten zullen overleven en dan kunnen ze tickets duurder maken” (+)

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • marco serfs

    Dan hebben ze nog geld genoeg en hoeven ze geen overheidssteun.

Lees meer