UNKNOWN

"Bouw in recessie tot midden 2010, vastgoed blijft stijgen"

Als gevolg van de economische crisis zal de activiteit in de bouwsector dit jaar met 5 tot 6 procent krimpen. Pas in het tweede kwartaal van 2010 kan er terug groei worden opgetekend. Dat voorspelt de Dexia op basis van intern onderzoek.

22% meer faillissementen
"De bouwsector is enorm conjunctuurgevoelig", zegt Frank Maet, macro-econoom bij Dexia. "Uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie blijkt dat het aantal faillissementen in het laatste kwartaal van vorig jaar 22 procent hoger lag dan een jaar eerder. In de andere sectoren was dat slechts 12,5 procent."

Vastgoed blijft stijgen
Wat de prijzen van het vastgoed betreft, laat de recessie zich in België nochtans minder hard voelen dan in de rest van Europa. Onder meer in Ierland en het Verenigd Koninkrijk zakten de prijzen in 2008 al een stuk onder het niveau van 2007. In België, waar het vastgoed de voorbije jaren een enorme inflatie kende, zal de prijs volgens de Confederatie Bouw voorlopig licht blijven stijgen. Prognoses van andere organisaties spreken dat overigens tegen, zie artikels hieronder bij 'Lees ook'.

"De vraag naar vastgoed is bij ons nog steeds groter dan het aanbod", zegt Véronique Vanderbruggen van de Confederatie Bouw. "In 2008 heeft de prijs zich min of meer gestabiliseerd, maar een echte daling zit er voorlopig niet in. We merken wel dat er minder in nieuwbouw wordt geïnvesteerd en meer bestaande woningen worden verbouwd." Onder meer daardoor verwachten de analisten bij Dexia dat de activiteit in de bouwsector in 2009 met 5 tot 6 procent zal krimpen. Omdat de sector in België voor 96 procent bestaat uit zelfstandigen en kleine vennootschappen kan dat voor grote problemen zorgen.

Herstel vanaf midden 2009
Vanaf de tweede helft van 2009 zal de markt zich vermoedelijk herstellen, maar voor positieve groeicijfers blijft het wachten tot het voorjaar van 2010. Dat zou betekenen dat de Belgische bouwsector zes opeenvolgende kwartalen van negatieve groei doormaakt.

Groen! reageert
De partij Groen! laat in een reactie weten dat een aanmoediging van investeringen in renovatie en isolatie een uitweg kan bieden. Uit een berekening van de partij blijkt dat het ecologisch renoveren van 100.000 woningen per jaar voldoende is om de bestaande 180.000 banen in de bouwsector te garanderen. (belga/bf)

Lees meer