België een van de weinige Europese landen waar prijzen woningen blijven stijgen

De Belgische woningmarkt lijkt nauwelijks te lijden onder de kredietcrisis. Dat concludeert het vastgoednetwerk ERA uit zijn Europees marktonderzoek, waarvan het vandaag de resultaten heeft bekendgemaakt. Terwijl in andere Europese landen de prijzen in 2008 soms spectaculair daalden, steeg de prijs in België nog met 4,3 procent naar gemiddeld 192.000 euro. Die ligt daarmee iets boven het Europese gemiddelde van 187.035 euro. De gemiddelde prijs in België ligt nu hoger dan die in bijvoorbeeld Groot-Brittannië, waar hij kelderde van 275.500 naar 165.855 euro.
 
Huis met drie slaapkamers
Het referentiehuis van ERA - een huis met drie slaapkamers - kost in België nu gemiddeld 203.335 euro, iets meer dan een jaar eerder (203.081 euro). ERA wijst erop dat voor zo'n gemiddelde woning vorig jaar gemiddeld 1.488 euro moest worden afbetaald en nu dankzij de renteverlaging nog slechts 1.320 euro. Een referentieappartement - met twee slaapkamers - is in prijs gedaald en kost nog 160.401 euro, 2,5 procent minder dan in 2007. Uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie bleek recentelijk nog dat de vastgoedprijzen in België tijdens de eerste helft van 2009 gedaald zijn.
 
Iain Cook van ERA Belgium zegt nog dat de vastgoedmakelaar dit jaar al meer woningen heeft verkocht dan in dezelfde periode van 2008. ERA verwacht het jaar zelfs af te sluiten met 15 procent meer transacties, al blijven woningen langer te koop staan en zijn er ook meer die na afloop van het ERA-vijfmaandencontract niet zijn verkocht.
 
Recordaantal
"Toen in oktober 2008 de crisis in volle hevigheid losbarstte, heeft dat vanzelfsprekend ook op de woningmarkt een schokgolf teweeggebracht. In het laatste kwartaal van 2008 zijn aanmerkelijk minder woningen verkocht. In de eerste twee maanden van 2009 was er echter al een duidelijk teken van herstel en vanaf maart hebben we iedere maand een recordaantal woningen verkocht", aldus Cook.
 
Pol Vanacker van ERA Belgium wijst erop dat er verschillen zijn in de marktsegmenten. "De woningen tot ongeveer 250.000 euro verkopen vlot als ze vanaf het begin correct geprijsd worden. Woningen tussen de 250.000 euro en een miljoen euro verkopen ook wel, maar de kopers kunnen uit een veel groter aanbod kiezen, zijn zeer kritisch en nemen niet snel een besluit. Woningen met een prijskaartje boven een miljoen euro worden verkocht, maar minder dan in de voorgaande jaren."
 
Lage rente
ERA voegt nog toe dat het geen zin heeft om de aankoop van een woning uit te stellen in de hoop dat de prijzen zullen zakken. "We adviseren om nu te kopen en te profiteren van de lage hypotheekrente", luidt het. "De lage rente heeft bovendien in combinatie met onder meer de indexatie gezorgd voor een boost in koopkracht." (belga/sps)

UNKNOWN

Lees meer