4
Kos

Brit wil Griekenland redden via crowdfunding: al 185.000 euro in het laatje

Een 29-jarige Brit heeft een crowdfundingcampagne op poten gezet om Griekenland te redden. "Ik heb het gehad met die aanstellerige politici. Het is nu aan het Europese volk om de Grieken te helpen", aldus Thom Feeney.

De gekste scenario's doen tegenwoordig de ronde om de Griekse tragedie een halt toe te roepen. Een columnist bij persagentschap Bloomberg opperde bijvoorbeeld ook al het idee om de rekening te laten betalen door Apple. De technologiegigant zit op een cashberg van ruim 173 miljard euro. Als Apple dat geld zou investeren in het land van Tsipras zou de Griekse schuldenberg nog amper 70% van het bruto binnenlands product bedragen. Topman Tim Cook liet echter al fijntjes verstaan dat hij er niet meteen brood in zag.

En nu is er dus de oproep van Londenaar Feeney. "Al dat getreuzel rond Griekenland wordt stilaan afgezaagd", klinkt het. "De Europese ministers blijven maar met de spierballen rollen, maar waarom lossen wij -het volk- het niet gewoon op? In de Europese Unie leven intussen 503 miljoen mensen. Als iedereen enkele euro's bijlegt, raken de Grieken uit de problemen en belanden ze hopelijk snel weer op het juiste spoor. Dat moet makkelijk te doen zijn."

550 euro
Nu ja, makkelijk? Als elke burger tegen middernacht 3,25 euro zou schenken, is de deadline van die 1,6 miljard euro van de baan. Om de volledige schuldenberg af te betalen, zou ieder van ons 550 euro moeten bijleggen.

U krijgt er gelukkig ook wel iets voor in de plaats: in ruil voor drie euro ontvangt u een postkaart met Tsipras himself erop, zes euro levert dan weer Griekse feta en olijvensalade op. Daarnaast liggen ook nog flesjes Ouzo, Griekse wijn, manden gevuld met Griekse specialiteiten en reizen naar Griekenland voor twee personen in de aanbieding. De echte 'die-hards' kunnen meteen een miljoen euro storten. Voor dat 'prijsje' krijgen ze alle voorgaande extraatjes, plús de eeuwige dank van de Europese bevolking.

"Geen grap"
"Dit is geen grap", verzekert Feeney. "Crowdfunding kan echt helpen, het is een gemeende poging om iets aan de situatie te doen. We kunnen onze Griekse vrienden helpen door hun prachtige producten te kopen, de handel kan hen er weer bovenop helpen. Ikzelf heb nog geen contact gehad met Europese leiders, maar via een journalist heb ik het gerucht opgevangen dat Tsipras met mij in contact wil komen. Als het niet lukt, wordt al het geld teruggestort. Duimen maar dat we het halen."

Op dit moment hebben al bijna 12.000 mensen een bijdrage geleverd, goed voor 185.000 euro. Aan dit ritme zal het nog 236 dagen duren vooraleer de beoogde 1,6 miljard euro ingezameld is.

4
Indiegogo
4
Indiegogo
4
Indiegogo

Lees meer