3 Merkel en Schäuble zitten op één lijn ten aanzien van Griekenland, maar er zou te praten vallen over het Griekse voorstel.
AFP Merkel en Schäuble zitten op één lijn ten aanzien van Griekenland, maar er zou te praten vallen over het Griekse voorstel.

Duitsers bereid te praten over Grieks plan

De Duitse regering ziet het Griekse verzoek voor verlenging van zijn noodsteun als basis voor verdere onderhandelingen. Dat zei een woordvoerster van de Duitse regering vandaag.

Daarmee sloeg de woordvoerster een mildere toon aan dan het Duitse ministerie van Financiën, dat gisteren al liet weten dat de Griekse voorstellen tekortschoten en zouden worden afgewezen. Volgens de woordvoerster zit er echter geen discrepantie tussen de opvattingen van bondskanselier Angela Merkel en haar minister van Financiën Wolfgang Schäuble ten aanzien van Griekenland.

Het voorstel van de Grieken voldoet nog niet aan de eisen van de eurolanden, aldus de woordvoerster. Toch geeft het volgens haar 'een goed signaal' voorafgaand aan het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep).

Een woordvoerster van het Duitse ministerie van Financiën liet weten dat Schäuble nog altijd tot overeenstemming wil komen met de Grieken. De euroministers hopen vandaag een akkoord te kunnen sluiten, zodat het huidige steunprogramma op tijd kan worden verlengd. Het programma loopt eind deze maand af en zonder een nieuwe overeenkomst dreigt Griekenland op korte termijn in grote financiële problemen te komen.

3
AFP

"Europese top als eurogroep mislukt"

Griekenland verklaarde eerder vandaag een Europese top te vragen indien de eurogroep er in Brussel niet in slaagt om een oplossing te vinden voor de schuldencrisis van het land.

Dat heeft een hooggeplaatst partijlid van Syriza gezegd aan het Duitse persagentschap dpa. "Indien de eurogroep mislukt zullen we onmiddellijk vragen dat er een Europese top komt", klinkt het.

Bij de bevolking lijkt de onrust intussen groot te zijn. De Grieken halen uit angst voor een verslechtering van de financiële toestand van de banken al wekenlang hoge bedragen van hun rekeningen. Alleen al in de voorbije twee dagen werd meer dan twee miljard euro van hun rekeningen afgehaald. Dat berichten Griekse media vandaag op gezag van informatie uit bankenkringen.

Wanneer de Europese centrale bank (ECB) echter de geldkraan zou dichtdraaien, moet Athene vermoedelijk het kapitaalverkeer gaan controleren. Denkbaar daarbij zijn limieten voor dagelijkse geldafhaling en voor stortingen naar het buitenland.

3 Donkere wolken boven de Akropolis: brengt de Eurogroep vandaag soelaas voor de Grieken?
REUTERS Donkere wolken boven de Akropolis: brengt de Eurogroep vandaag soelaas voor de Grieken?

Lees meer