De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble (l) met zijn Griekse collega Yanis Varoufakis.
REUTERS De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble (l) met zijn Griekse collega Yanis Varoufakis.

Duitsland weigert verlenging Grieks steunprogramma

Duitsland wijst de aanvraag van Griekenland voor een verlenging van het internationale steunprogramma af. Dat zei een woordvoerder van het Duitse ministerie van Financiën. De Griekse regering beloofde de andere eurolanden "onmiddellijke hervormingen" en een budgettair evenwicht gedurende zes maanden, in ruil voor de verlenging van de huidige Europese lening.

De Griekse regering heeft vandaag een formeel verzoek ingediend bij de eurolanden voor een verlenging van de noodkredieten met zes maanden. Dat heeft een vertegenwoordiger van de Griekse regering laten weten.

Athene streeft naar nieuwe afspraken over financiële steun. De eurolanden willen vooralsnog echter alleen instemmen met een verlenging van de leningen als wordt vastgehouden aan de eerder overeengekomen voorwaarden.

De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, bevestigde gisteren al dat een verzoek tot verlenging zou worden ingediend. Hij hoopt zo enkele maanden de tijd te krijgen om verder te onderhandelen over een plan voor de langere termijn.

De afgelopen dagen werd al duidelijk dat Griekenland de eurogroep om een verlenging zou vragen van het bestaande hulpprogramma, dat eind deze maand afloopt. De facto moest een aanvraag tot verlenging daardoor voor vandaag officieel worden overgemaakt.

Athene belooft hervormingen en budgettair evenwicht

Athene belooft de andere eurolanden "onmiddellijke hervormingen tegen belastingontduiking en corruptie" en een budgettair evenwicht gedurende zes maanden, in ruil voor de verlenging van de huidige Europese lening met evenveel maanden.

Concreet stellen Tsipras en zijn financieminister Yanis Varoufakis voor om gedurende de verlenging van zes maanden een begrotingsevenwicht aan te houden, gecombineerd met "onmiddellijke hervormingen" en maatregelen "om de humanitaire crisis het hoofd te bieden en de economie aan te zwengelen".

Griekenland belooft voorts te voldoen aan de financiële verplichtingen ten aanzien van zijn schuldeisers en erkent het bestaande programma van de EU en het Internationaal Muntfonds als wettelijk bindend kader. En, niet onbelangrijk, de Grieken stemmen in met een monitoring van de verlenging door de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF, oftewel de door Athene verguisde trojka.

Berlijn zegt nee

"De brief uit Athene biedt geen gedegen en substantiële oplossing", aldus Martin Jäger, de woordvoerder van het Duitse ministerie van Financiën. "Het komt niet overeen met de afgesproken criteria in de eurogroep", voegde hij toe.

De Europese Commissie reageerde wel instemmend op het initiatief van Griekenland. Volgens een woordvoerder ziet voorzitter Jean-Claude Juncker "positieve signalen in de brief van deze ochtend, die de weg opent naar een redelijk compromis in het belang van de stabiliteit".

De woordvoerster van eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem wil niet reageren op de Duitse afwijzing van de Griekse aanvraag. Het is volgens haar nu aan de lidstaten van de eurogroep om het Griekse verzoek te beoordelen.

Hoge ambtenaren van de eurolanden komen vanmiddag bijeen in Brussel voor een eerste overleg over de Griekse aanvraag. Morgenmiddag buigen de ministers van Financiën van de negentien eurolanden zich erover, onder voorzitterschap van Dijsselbloem.

Dit komt niet overeen met de afgesproken criteria in de eurogroep

Martin Jäger, woordvoerder van minister van Financiën Wolfgang Schäuble

Lees meer