Eerste minister Antonis Samaras opperde al het idee om de belastingen progressief te laten zakken.
EPA Eerste minister Antonis Samaras opperde al het idee om de belastingen progressief te laten zakken.

Een derde van de Grieken kan belastingen niet betalen

De Griekse overheid ziet zich geconfronteerd met een meedogenloze stijging van het aantal Grieken dat hun belastingen niet betaalt, of niet kan betalen. Het ministerie van Financiën zoekt naar een oplossing, eventueel in de vorm van uitstel van betaling. Alles moet echter in overleg gebeuren met Griekenlands internationale schuldeisers.

"Het is noodzakelijk dat we een adempauze geven aan de belastingplichtigen", verklaarde een bron bij het ministerie van Financiën. "Sinds begin dit jaar stijgt het aantal wanbetalingen erg snel."

In totaal kampen 3.344.246 Griekse belastingplichtigen met een betalingsachterstand. Na zes jaar recessie stijgt het aantal wanbetalingen jaar na jaar: tussen 2010 en 2011 ging het nog om meer dan 5 miljard euro, tussen 2013 en 2014 betreft het 12,5 miljard euro. In totaal kampen de Grieken met een collectieve belastingschuld van 66 miljard euro. Dat is meer dan een derde van het bruto binnenlands product in 2013.

Overleg met Trojka
Griekse wanbetalers hebben momenteel twaalf mensualiteiten om hun belastingschuld alsnog af te betalen. Een van de voorstellen om aan de problematiek te verhelpen, bestaat er in dat aantal op te trekken naar 48. Daarover moet weliswaar overlegd worden met de Trojka, een groep internationale schuldeisers bestaande uit het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank.

Eerste minister Antonis Samaras opperde al het idee om de belastingen progressief te laten zakken, maar dat is delicaat omwille van de afspraken met de Trojka. Vice-minister van Financiën Giorgos Mavraganis verklaarde onlangs dat een belastingverlaging de Griekse verplichtingen niet in het gedrang zouden brengen, dankzij "een terugkeer naar groei", die op 0,6 procent wordt geschat voor 2013, en "de strijd tegen belastingontduiking".

Lees meer