REUTERS

Merkel waarschuwt: "Crisis is nog niet voorbij"

De crisis in de eurozone is nog niet overwonnen. Dat kan alleen als landen hun tekorten terugdringen en hun economie versterken. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel vandaag in het Duitse parlement.

"De eerste successen laten zien dat we het juiste pad hebben gekozen", zei Merkel in een verwijzing naar de ontwikkelingen in Spanje, Ierland en Portugal. "Maar ik blijf zeggen dat we ons doel nog lang niet hebben bereikt. De crisis is nog niet overwonnen, omdat de oorzaken, die voortkomen uit de opzet van de muntunie en de situatie van afzonderlijke landen, niet zijn weggenomen."

Merkel sprak tegen de achtergrond van grote onrust op de financiële markten, waar de zorgen over de internationale economie de afgelopen dagen tot een massale uitverkoop op de beurzen hebben geleid. Vandaag liepen daarbij ook de rentes van Zuid-Europese landen hard op.

De veilig geachte Duitse obligaties waren de enige staatsleningen uit de eurozone die vandaag wel in trek waren. De Duitse 10-jaarsrente zakte daardoor naar het ongekend lage niveau van 0,7 procent. Het gat tussen de Franse en Duitse rente groeide tot het hoogste niveau van het afgelopen halfjaar.

Lees meer