2 De Griekse premier Alexis Tsipras.
REUTERS De Griekse premier Alexis Tsipras.

Oorlogstaal van Tsipras: "Wij houden ons wél aan onze beloften"

Griekse premier houdt oorlogstaal aan adres van Europa onverminderd aan

De nieuwe Griekse regering zal zich aan het verkiezingsprogramma houden en de eerder genomen bezuinigingsmaatregelen snel terugdraaien. Dat herhaalde de Griekse premier Alexis Tsipras vandaag. Athene aanvaardt het "ultimatum" van de andere eurolanden niet om het bestaande stetunprogramma te verlengen, aldus Tsipras.

In overleg met zijn radicaal-linkse partij Syriza blijft Tsipras zijn oorlogstaal aan het adres van de Europes Unie onverminderd aanhouden. "De Eurogroep wil de nieuwe Griekse regering ondermijnen", klinkt het. 

De eerste wetsvoorstellen om de bezuinigingspolitiek, die de Europese Unie aan Griekenland oplegt, terug te draaien, liggen vrijdag op tafel. Met die maatregelen wil de Griekse regering de economie herlanceren en zowel werknemers, werklozen als kmo's helpen.

Een van de maatregelen laat de armste Grieken toe de terugbetaling van bankleningen meer in de tijd te spreiden. Dat de nieuwe sociale wetgeving in strijd is met het programma dat de Europese partners van Griekenland verlengd willen zien, deert Tsipras niet. "Het is blijkbaar de gewoonte dat nieuw verkozen regeringen hun verkiezingsbeloften breken. Ik zeg het nog maar eens: wij willen de beloftes die we gedaan hebben ook echt uitvoeren", zei hij voor de parlementaire fractie van zijn Syriza-partij.

Het is blijkbaar de gewoonte dat nieuw verkozen regeringen hun verkiezingsbeloften breken. Ik zeg het nog maar eens: wij willen onze beloftes ook echt uitvoeren

Grieks premier Alexis Tsipras

"Morele en humanitaire prioriteit"

Ondanks het feit dat de EU, de ECB en het IMF - de drie institutionele schuldeisers van Athene waarmee het gewraakte programma overeengekomen is - niet opgezet zullen zijn met de beslissing van Tsipras, vindt de eerste minister dat hij recht in zijn schoenen staat. "Het is voor ons een morele en humanitaire prioriteit om de schulden terug te betalen van de mensen die afzien. Dit is onze belangrijkste schuld."

Het feit dat er gisteravond op het laatste moment een nieuw document werd voorgelegd aan de Grieken bij het overleg in Brussel, ziet Tsipras als "bewijs dat de Eurogroep de nieuwe Griekse regering wil ondermijnen". De Grieken moeten voor vrijdag toezeggen zijn hervormings- en bezuinigingsafspraken na te komen, anders draaien de eurolanden, het IMF en de ECB vanaf 1 maart de geldkraan dicht.

Europa dringt aan op verlenging programma

Daags na het mislukte Eurogroep-overleg blijft het water tussen Griekenland en de achttien andere eurolanden bijzonder diep. Beide kampen houden voet bij stuk. "De meest realistische manier om vooruitgang te boeken, is een verlenging van het programma. Dat zal ons meer tijd geven voor onderhandelingen", verklaarde de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Valdis Dombrovskis, vanmiddag.

Jeroen Dijsselbloem, de Nederlander die de eurogroep leidt, ontkent dan weer dat hij de Grieken gisteren voor het blok gesteld heeft. "Er is een programma en als er geen verzoek tot verlenging komt, dan verloopt het. Dat is dus geen ultimatum."

De Commissie werkt aan een scenario waarbij Griekenland in de eurozone blijft. Dat is waar we ons op concentreren

Valdis Dombrovskis, vicevoorzitter van de Europese Commissie

"Plan B"

Tijdens het Ecofin-overleg heeft de Britse minister Osborne aan Dijsselbloem gevraagd of er een "plan B" bestaat: wat zal de eurozone doen als Griekenland de monetaire unie verlaat? "Bestaat er een analyse van de gevolgen als er geen akkoord wordt gevonden?", zou hij hebben gevraagd.

Dombrovskis wilde op zijn persconferentie niet op die vraag ingaan. "De Commissie werkt aan een scenario waarbij Griekenland in de eurozone blijft. Dat is waar we ons op concentreren." Volgens de Commissie blijft een oplossing mogelijk binnen de contouren van het bestaande programma.

Eerder op de dag waarschuwde Osborne reeds voor economische en financiële instabiliteit als Brussel en Athene er niet in slagen een compromis te vinden.

2 George Osborne.
REUTERS George Osborne.

Lees meer