4 Christian Bale speelt trader Michael Burry in 'The Big Short'.
AP Christian Bale speelt trader Michael Burry in 'The Big Short'.

Staan we opnieuw voor een wereldwijde financiële crisis?

We zijn mogelijk weer op weg naar een wereldwijde financiële crisis, van de omvang van die van 2008. Dat beweert de Amerikaanse belegger George Soros. De 85-jarige miljardair maakte zijn analyse donderdag op een economisch forum in Sri Lanka, met de Chinese beurscrash in het achterhoofd. "Als ik naar de financiële markten kijk, zie ik een serieuze uitdaging die mij doet terugdenken aan 2008."

Wereldwijd namen de beurskoersen deze week een duik en bereikten de olieprijzen een nieuw dieptepunt, nadat China de aandelenhandel tot twee keer toe vroegtijdig had stilgelegd. De Chinese 'beursrem', die in werking treedt bij een koersdaling van meer dan 7 procent, is inmiddels voorlopig opgeschort. "Jammer genoeg kampt China met een enorm correctieprobleem", zegt Soros. "Het land heeft vele keuzes en wat het nu doet, is de eigen problemen overdragen op de rest van de wereld door een devaluatie van de munt." Soros zegt dat een zwakke yuan de druk op deflatie in andere landen verhoogt. Volgens de topbelegger zitten we aan de vooravond van een crisissituatie.

4 George Soros, de succesvolle Amerikaanse belegger van Hongaarse afkomst.
AFP George Soros, de succesvolle Amerikaanse belegger van Hongaarse afkomst.

The Big Short
Ook het verfilmde boek van Michael Lewis, The Big Short, over de Amerikaanse bankencrisis in 2008 ziet de toekomst niet zo rooskleurig. Michael Burry, het echt bestaande hoofdpersonage, sluit een nieuwe catastrofe niet uit. "We zitten weer in hetzelfde schuitje: groei willen stimuleren met makkelijk geld", zegt Burry in New York Magazine naar aanleiding van de filmrelease. Auteur Michael Lewis beweert op zijn beurt dat de mentaliteit op Wall Street nog altijd niet voldoende gewijzigd is na de zware financiële crisis. "Mensen gingen in de fout omdat ze er toe geprikkeld werden. De prikkels van toen zijn niet zo gek veranderd."

Maar niet alle experts zijn zo pessimistisch. "Het klopt dat de Chinese economie de wereldeconomie beïnvloedt, maar ik denk niet dat het tot een nieuwe wereldwijde financiële crisis zal leiden", zegt Paul Mazzola van de universiteit van Wollongong. Mazzola is het eens met Soros dat de kunstmatige waarde van de yuan "de oorzaak van de wereldwijde instabiliteit" is, maar ziet geen reden tot paniek. Eens de Chinese markt gecorrigeerd is, zal die de andere markten volgens hem al flink op weg helpen naar herstel.

Doemscenario
Moeten we ons dan zorgen maken of niet? George Soros is niet de eerste de beste, maar eerdere economische doemscenario's van de man werden niet per se realiteit. Zo zei hij in september 2011 in Washington dat de Grieks-Europese schuldencrisis "ernstiger dan die van 2008" was.

Volgens Mazzola is de wereldwijde economie alleszins beter af dan vroeger, omdat we lessen hebben getrokken uit de financiële crisis van 2008 die in Amerika ontstond. De VS en andere landen hebben intussen beschermende maatregelen doorgevoerd. "De structurele hervormingen zorgen voor een soort van isolatielaag tegen toekomstige rampen", zegt de financieel expert. Hij ziet wél een mentaliteitswijziging, ook bij de klanten, die in 2008 ook zelf uit waren op 'goedkoop geld'. "De consument gebruikt nu zijn verstand wat beter", zegt Mazzola. "We doen niet meer zo zot met onze kredietkaart."

Al bij al lijkt een vergelijking met de financiële crisis van 2008 eerder voorbarig en vergezocht. "Laten we voorlopig maar niet overreageren op de beurs", besluit Mazzola.

4 Michael Lewis.
ap Michael Lewis.
4 Paul Mazzola.
kos Paul Mazzola.

Lees meer