UNKNOWN

Steeds meer Brusselaars kunnen energie niet betalen

Steeds meer Brusselse gezinnen kunnen hun energie niet meer betalen. Dat blijkt uit cijfers van Brugel, de Brusselse regulator voor energie, die brusselnieuws.be opvroeg. Goed 14.000 Brusselse gezinnen zijn vandaag aangewezen op een vermogensbegrenzer. Dat zijn er 2.000 meer dan vorig jaar.

Als klanten na verschillende aanmaningen hun factuur niet betalen, kan de leverancier zo'n vermogensbegrenzer laten installeren door netbeheerder Sibelga. De klanten hebben dan nog 10, soms 20 ampère elektriciteit ter beschikking, goed voor een koelkast, verlichting en televisie. "Het gaat nu om zowat 14.000 huishoudens, ongeveer 2.000 meer dan vorig jaar", zegt Pascal Misselyn van Brugel. "De crisis laat zich duidelijk voelen: mensen kunnen hun energiefactuur niet meer of niet meer meteen betalen."
 
"Maar niet alleen de crisis, ook de gestegen energieprijs zorgt voor meer achterstallige betalingen", vertelt Misselyn. Brugel berekende dat het tarief voor een mediane verbruiker in Brussel in een jaar tijd met ongeveer 10 procent gestegen is. Wie zijn factuur niet betaalt en zich niet aan het afbetalingsplan houdt of weigert een vermogensbegrenzer te gebruiken, kan uiteindelijk door de vrederechter afgesloten worden van het netwerk. Maar dat overkomt steeds minder mensen. In 2009 waren het er voor elektriciteit nog ongeveer 700, vorig jaar nog slechts 200. (belga/tma)

Lees meer