De Griekse premier Alexis Tsipras ziet morgen opnieuw Angela Merkel en Francois Hollande, in een poging om uit de impasse te geraken
REUTERS De Griekse premier Alexis Tsipras ziet morgen opnieuw Angela Merkel en Francois Hollande, in een poging om uit de impasse te geraken

Tsipras reikt de hand: "Akkoord mogelijk als pensioenen buiten schot blijven"

Griekenland kan tot een akkoord met zijn internationale schuldeisers komen als ze hun eis voor besparingen op de pensioenen laten vallen. Dat heeft de Griekse premier Alexis Tsipras gezegd in de Italiaanse krant Corriere della Sera. Volgens Tsipras is het voor Europa overigens van doorslaggevend belang dat de onderhandelingen slagen: een mislukking zou wel eens "het begin van het einde van de eurozone kunnen inluiden", waarschuwt hij.

Tsipras zei dat beide partijen tot een compromis kunnen komen, zolang er aan de pensioenen of andere sociale uitgaven niet wordt geraakt. "Ik denk dat we erg dichtbij een akkoord over het primaire overschot voor de komende jaren zijn. Er moet alleen een positieve houding zijn tegenover alternatieve voorstellen over besparingen op de pensioenen", aldus Tsipras.

Het geduld van de internationale geldschieters van Griekenland, waaronder de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Europese Centrale Bank, is inmiddels bijna op. Morgen staat er een ontmoeting gepland tussen Tsipras, Merkel en de Franse president François Hollande om nogmaals te proberen uit de impasse te geraken. Als er geen oplossing komt, dreigt Griekenland de eurozone te moeten verlaten.

Onderhandelingen

Griekenland en de kredietverleners onderhandelen al maanden over de deblokkering van vers geld uit het financiële steunprogramma dat eind deze maand verstrijkt. Tegen dan moeten de Grieken ook 1,6 miljard euro terugbetalen aan het Internationaal Monetair Fonds.

Vorige week noemde Griekenland een voorstel van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) "absurd". Griekenland dringt aan op een versoepeling van het strikte besparingsbeleid waar Europa en het IMF op aansturen. "We kunnen niet doorgaan met een programma dat duidelijk heeft gefaald", zei Tsipras daarover.

De Europese Commissie bevestigde intussen dat de Grieken vandaag tegenvoorstellen hebben overgemaakt aan de kredietverleners. Die "nieuwe suggesties" worden momenteel "zorgvuldig" en "met toewijding" bestudeerd, aldus een woordvoerder. De zegsman sprak zich wel nog niet uit over nieuw topoverleg dat mogelijk morgen plaatsvindt. Dan reizen Tsipras en de andere Europese leiders naar Brussel voor een Europese top met Latijns-Amerikaanse landen.

Ik denk dat we erg dichtbij een akkoord over het primaire overschot voor de komende jaren zijn

Grieks premier Alexis Tsipras

Grexit?

Volgens Tsipras is het niet alleen voor Griekenland, maar ook voor Europa van cruciaal belang dat de onderhandelingen slagen. Een Grexit zou volgens de Griekse premier namelijk "het begin van het einde van de eurozone betekenen. Als Griekenland faalt, zullen de markten onmiddellijk op zoek gaan naar het volgende land. Als de onderhandelingen mislukken, zou de kost voor de Europese belastingbetaler enorm zijn."

"Als de politieke leiders van Europa geen oplossing vinden voor een probleem als Griekenland, dat twee procent van de Europese economie vertegenwoordigt, hoe zouden de markten dan reageren op landen die veel grotere problemen hebben, zoals Spanje of Italië, dat 2.000 miljard euro staatsschuld heeft? ".

Zo dreigt de Europese belastingbetaler met een gigantisch kostenplaatje opgezadeld te worden. Tsipras gelooft evenwel dat er nog steeds een akkoord tussen zijn regering en de internationale geldschieters mogelijk is en dat een Grieks bankroet en een vertrek uit de eurozone alsnog vermeden kan worden.

'Als de onderhandelingen mislukken, zou de kost voor de Europese belastingbetaler enorm zijn'

Alexis Tsipras, Grieks premier

Lees meer