UNKNOWN

Vlaamse bouwbarometer op dieptepunt

De bouwbarometer van Bouwunie blijft in het eerste kwartaal van 2010 op 97,7 indexpunten hangen. Dat is een nieuw laagterecord, zo meldt de Unie.

Bedrijfsleiders van kleine en middelgrote bouwondernemingen zijn erg pessimistisch gestemd. Vooral de combinatie crisis/strenge winter brengt de bouwbedrijven in de problemen. Dit uit zich in de weinig rooskleurige financiële situatie van vele bouwbedrijven.
 
Zoals op het einde van vorig jaar al duidelijk werd, is 2010 een moeilijk jaar voor de bouw. Pas in 2011 verwacht de sector echt beterschap.
 
Barre winter
Terwijl 26% van de Vlaamse bouwbedrijven nu meer werk heeft, zegt 27% nog minder werk te hebben dan aan het begin van de winter. Bij de algemene en ruwbouwaannemers loopt dit percentage op tot 35%. Dit heeft alles te maken met het barre winterweer. In de periode van half december tot midden maart lagen de bouwwerven in Vlaanderen 52 werkdagen stil. Het is in de jongste 42 jaar slechts twee keer eerder gebeurd dat er meer dan 50 werkdagen niet gewerkt kon worden wegens vorst en/of blijvende sneeuw.
 
Planning herzien
Een erg slechte timing eigenlijk voor de bouwsector, die altijd wat later reageert op economische schommelingen en dus nog altijd de gevolgen draagt van de financiële en economische crisis. De negatieve gevolgen van de winter komen daar nog eens bovenop. 86% van de ruwbouw- en infrastructuurbedrijven ondervinden deze aan den lijve. Maar ook de andere subsectoren van de bouw, zoals de installateurs, schrijnwerkers, stukadoors en schilders, hebben niet kunnen werken of hun geplande werken moeten verschuiven. (belga/eb)

Lees meer