VN-topman: "Heel wat banken gered met drugsgeld"

Drugsgeld en geld uit andere criminele activiteiten waren de redding voor heel wat banken tijdens het dieptepunt van de financiële crisis vorig jaar. Dat beweert Antonio Costa, hoofd van VN-bureau voor de bestrijding van drugs en criminaliteit. "Sommige banken werden gered door miljarden dollars afkomstig uit drugshandel en andere illegale activiteiten", zegt Costa in een interview met de krant The Observer.

Sprekend vanuit zijn kantoor in Wenen legt Costa uit dat in de tweede helft van 2008 kredietverlening het belangrijkste probleem was van het bankwezen. "Het systeem was verlamd als gevolg van de onwil van banken om geld aan elkaar te lenen." Hij zegt dat hij genoeg bewijzen gezien heeft dat opbrengsten uit de georganiseerde misdaad toen het 'enige vloeibare investeringskapitaal' was voor banken die op de rand van het bankroet stonden. Volgens Costa werd op die manier 239 miljard euro drugsgeld opgenomen in de 'legale economie'.  Achttien maanden geleden werd hij voor het eerst op de hoogte gebracht van de praktijken maar hij wil geen banken noemen die met drugsgeld gered werden.

"Geld van centrale banken"
Een woordvoerder van de Vereniging van Britse Banken zegt niet op de hoogte te zijn van dergelijke praktijken. "Er was inderdaad een groot gebrek aan liquide middelen maar het geld dat nodig was, werd grotendeels geleverd via interventies van centrale banken", luidt het. (hlnsydney)

Lees meer