Eén piepkleine snackbar verhindert al 17 jaar dat hamburgerketen Wendy's restaurants kan openen in Benelux

Het is een verhaal van David tegen Goliath: een kleine snackbar in Zeeland steekt de Amerikaanse multinational Wendy's al 17 jaar stokken in de wielen om restaurants te openen in België, Nederland en Luxemburg. Met nog maar eens een rechtszaak probeert de hamburgerketen daar nu verandering in te brengen, maar Raymond Warrens is ook deze keer niet van plan zich te laten doen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Warrens opende in 1988 een snackbar in het stadje Goes en hij noemde die naar zijn dochter: Wendy. Zeven jaar later - in 1995 - besloot hij de naam te deponeren voor de Benelux en daardoor kan de gelijknamige Amerikaanse fastfoodketen - met meer dan 6.500 restaurants in zo'n 30 landen - er nu geen zaken openen. Een streep door de rekening van Wendy's, die na McDonald's en Burger King de grootste hamburgerketen ter wereld is.

De Amerikanen besloten zich daar niet bij neer te leggen en trokken naar de rechter in Maastricht. Maar die besliste dat Warrens de oudste rechten op de naam had en gaf de man uit Goes gelijk. Een zaak bij het Europese Hof in 2013 liep opnieuw op een sisser af voor de multinational. Ondanks het argument dat het gebruik van de naam door één kleine snackbar niet als 'normaal gebruik' gezien kon worden, kregen de Amerikanen weer geen gelijk. "Ze hadden zeker niet verwacht dat zo'n Zeeuwse boerenlul hen al 20 jaar dwars zou zitten", aldus medewerker Albert van der Hoek in De Volkskrant.

Niet onder de indruk
Maar nog laat de hamburgerketen het er niet bij. Want begin vorige maand kreeg Warrens een brief waarin te lezen stond dat die ook tegen die laatste uitspraak beroep aantekent. De man is niet onder de indruk, volgens zijn advocaat Thera Adam. "Mijn cliënt opent binnenkort een tweede zaak in Zierikzee. Dan kunnen ze hem er ook niet meer op aanvallen dat hij geen keten is", klinkt het.

Ze hadden zeker niet verwacht dat zo'n Zeeuwse boerenlul hen al 20 jaar dwars zou zitten

Medewerker Albert van der Hoek

Lees meer