6 De werknemers van General Motors staken.
AP De werknemers van General Motors staken.

Eerste staking in 12 jaar bij General Motors: bijna 50.000 werknemers leggen werk neer in VS

Zowat 50.000 werknemers van de Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) hebben maandag het werk neergelegd in de Verenigde Staten. Dat gebeurde nadat een belangrijke vakbond en het bedrijf geen akkoord bereikten over de lonen en extra aanwervingen. Het gaat om de eerste staking bij GM in 12 jaar tijd.

De staking brak uit rond middernacht in tientallen fabrieken en distributiecentra in 9 Amerikaanse staten. De vakbond United Auto Workers (UAW) had daar zondag toe opgeroepen. De bond meent dat de werknemers bijgedragen hebben aan het herstel van GM sinds de crash in 2008 en dat ze betere vergoedingen verdienen.

Gezondheidszorg

Daarnaast waren de kosten voor gezondheidszorg een belangrijk twistpunt tussen de directie van GM en de vakbond. Het bedrijf wil de uitgaven voor gezondheidszorg binnen de perken houden, terwijl de werknemers niet extra willen bijdragen. Nu de Verenigde Staten richting presidentsverkiezingen gaan volgend jaar, wordt gezondheidszorg een van de hoofdthema’s voor kiezers.


GM liet maandag weten dat het de werknemers een aanbod gedaan had, met onder meer hogere lonen, een investering van 7 miljard dollar in 8 Amerikaanse fabrieken en 5.400 extra banen. Maar volgens de UAW is het voorstel onvoldoende op verschillende gebieden, waaronder het gebruik van uitzendkrachten.

Volgens kenners verliest GM mogelijk 50 miljoen dollar per dag dat de staking duurt. In 2007 was er bij GM een korte, tweedaagse staking. Een pijnlijker staking was er in 1998, in de stad Flint, in de staat Michigan. Daar werd 54 dagen het werk neergelegd, wat GM meer dan 2 miljard dollar kostte.

6
AFP
6
AP
6
AP
6
AP
6
AP

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jean Pierre Van den Berghe

    Als de cijfers in dit artikel kloppen brengt iedere werknemer 1000 dollar per dag op. 50.000.000 : 50.000 = 1000. Dan moet een betere verloning er toch vanaf kunnen.

  • Mario van Hecke

    Eerste keer in 12 jaar,toch iets waar België beter in is

Lees meer